SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zutphen helpt zwembad alweer financieël uit de brand

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen geeft alweer financiële steun aan zwembad de IJsselslag. Door corona had het zwembad nauwelijks inkomsten, terwijl de kosten wel doorliepen. Maar is het genoeg?

In het kort:

  • Zwembad de IJsselslag draait sinds de opening verlies.
  • Door de coronamaatregelen kon het zwembad lange tijd niet open.
  • De gemeente Zutphen legt opnieuw geld bij.

Het zwembad, welke enkele jaren terug werd gebouwd, heeft nog nooit winst gemaakt. De gemeente legde al eerder geld bij om de begroting te dichten, en nu wordt de huur van vorig jaar kwijtgescholden. Dat gaat om een kleine 80.000 euro. Dit maal kost het de gemeente geen geld, omdat ze compensatie krijgen vanuit de Rijksoverheid.

Impact door corona

Tijdens de coronacrisis kwam er geen cent binnen bij het zwembad, vertelt verantwoordelijk wethouder Laura Werger. "Het zwembad heeft tijdens de sluiting géén omzet kunnen genereren. De kosten liepen wel grotendeels door. De stichting heeft een beroep gedaan op verschillende steunmatregelen (NOW, TVS) die vanuit het Rijk zijn ingezet maar dit blijkt onvoldoende."

Met de compensatie van de gemeente, die eigenlijk vanuit het Rijk komt, is het zwembad voor dit jaar weer gered. Werger: "Uit de voorlopige jaarrekening van het zwembad blijkt dat er een negatief exploitatieresultaat van 80.000 overblijft. Met de kwijtschelding (die ongeveer 25 procent van de totale huur bedraagt) is de exploitatie van het zwembad over 2020 sluitend."

Geen reserves

Waar andere bedrijven en organisaties hun reserves aan het leegtrekken zijn, kan het zwembad dat niet. "Het zwembad kent al jaren een negatieve exploitatie. Daardoor is SSAZ (de overkoepelende stichting, red.) nooit in de gelegenheid geweest reserves op te bouwen. In de afgelopen jaren is hard gewerkt om de begroting sluitend te krijgen."

Het zwembad heeft dus nog nooit winst gemaakt, maar daar komt verandering in. De verwachting was dat in 2020 voor het eerst zwarte cijfers zouden worden geschreven. Maar: "door de coronabeperkingen werd dit helaas niet gerealiseerd", aldus Werger. De gemeente geeft geld vanwege het maatschappelijke belang. "Een zwembad is een maatschappelijke voorziening waar een gemeente geld aan besteed."

Wethouder Laura Werger.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.