SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Plannen nieuwe brandweerkazerne Almen liggen ter inzage

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ALMEN - De nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen komt een stap dichterbij. Het college gaf groen licht om drie documenten sinds donderdag vrij te geven voor reactie. Het bestemmingsplan, de ontwerp omgevingsvergunning voor de bouw en het ontwerpbesluit opleggen maatwerkvoorschriften voor geluid.

De plek waar de brandweerkazerne Almen nu staat, is niet langer geschikt. En de kazerne voldoet niet aan de ARBO-eisen. Omdat ook in de toekomst een kazerne nodig is, zocht de gemeente enige tijd naar een geschikte plek. De kazerne komt aan de Binnenweg.

De gemeente is eigenaar van de grond. De bestemming hiervan wordt gewijzigd met het bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt.

Omwonenden

Het ontwerp voor de kazerne is klaar. Dit kwam tot stand in nauw overleg met de brandweermedewerkers. Het projectteam presenteerde het concept ontwerp in november 2020 aan omwonenden. Naar aanleiding hiervan komt het brandweerlogo op het gebouw, maar komt hierin geen licht. Het bestemmingsplan houdt rekening met belangrijke zaken, zoals verkeersveiligheid.

Op het eigen afgesloten terrein van de brandweerkazerne is voldoende parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen. Parkeren op de openbare weg is dus niet nodig. Bezoekers van de voetbalvereniging kunnen straks de auto kwijt op een aparte parkeerplaats bij de voetbal.

Duurzaamheid

De brandweerkazerne wordt duurzaam gebouwd. In energie wordt voorzien door zonnepanelen in combinatie met een luchtwaterwarmtepomp. De waterbuffering wordt op eigen terrein gemaakt. De architecten van BCT spreken hun vertrouwen uit dat het gebouw een fijne instructie- en oefenplek is voorde brandweer van Almen.

Voordat de eerste spade de grond in kan, moeten nog verschillende stappen worden gezet. In september beslist de gemeenteraad over het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning voor de bouw en de maatwerkvoorschriften. In de zomer start het projectteam met voorbereidingen die nodig zijn om de nieuwbouw aan te besteden.

Reageren

Iedereen kan reageren op het ontwerpbestemmingsplan. Zie voor meer informatie over de stukken die ter inzage liggen de bekendmaking verderop in dit Gemeentenieuws. Hier staat hoe en voor welke datum je kan reageren. Omwonenden van de nieuwbouw ontvingen een brief en krijgen een mondelinge toelichting op de stukken.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.