SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Sigis Sparenberg en zijn collega in Gorssel.

'Het gaat weer beter met de bijen'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

GORSSEL - Sigis Sparenberg heeft een bijzondere hobby: hij zorgt voor bijenvolken. Bij zijn volk in Gorssel vertelt hij trots over zijn passie. "Het is een echte buiten-hobby." Hij zegt dat het, gelukkig, wel weer beter met de bijen gaat. 

Sigis vertelt over zijn hobby. Lees verder onder de video...

"Ik ben er één van de eerdere generaties. De meeste nieuwe imkers zijn rond de 30, ik tel het dubbele", zegt hij trots. "Ik kom uit de tijd dat er veel productie-imkers waren. Die deden het veel beroepsmatig, met zo'n 40 a 50 volken. Die periode is voorbij. Er zijn nog maar een paar imkers die het als vaste baan doen." Honingg maken is geen prioriteit meer, "we staan hier bij een kersenkwekerij voor de bestuiving. Als de kersen niet bestoven worden heeft de teler er weinig aan."

Meer imkers

Het vak is een stuk populairder geworden. Sparenberg: "Dat komt door de corona-tijd, al is de hoos wel wat langer aan de gang al. Toen de bijensterfte erg in de aandacht kwam wilde mensen een helpende hand toesteken." Het gaat ondertussen weer een stuk beter met de bij. "Er zijn veel volken her en der in Nederland. Om het uitsterven van de bijen hoeven we ons niet meer druk te maken."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.