SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Jan Terlouw (midden).

Zutphense Hidde onthult eerste vliegende waterstofboot ter wereld met Jan Terlouw

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Maandag eeft het TU Delft Solar Boat Team de eerste vliegende waterstofboot ter wereld onthuld. Het team heeft deze boot ontworpen en gebouwd in het project Hydro Motion. Zutphenaar Hidde Jansen had de eer het te onthullen.

De onthulling vond plaats in het Maritiem Museum Rotterdam waar Jan Terlouw de boot heeft gedoopt. De boot die gebouwd is, vaart niet alleen op waterstof maar zal ook nog eens gaan vliegen. In de komende weken zal de boot voor het eerst te water gaan. Als de testen goed gaan zal het ’s werelds eerste vliegende waterstofboot worden. In juli doet het team mee aan een enorm uitdagende wedstrijd om de potentie van waterstof te laten zien; de wereldkampioenschappen op de open zee in Monaco.

Hidde Jansen is na het behalen van zijn diploma aan middelbare school Isendoorn College in Warnsveld begonnen aan de studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Dit jaar heeft hij zijn studie aan de kant gezet om als Chief Vehicle Dynamics mee te werken aan het Hydro Motion project van het TU Delft Solar Boat Team. Het team zet dit jaar een grote stap met hun plan om een boot te ontwerpen, bouwen en racen die vaart op waterstof.

Lees verder onder de foto...

Hidde Jansen.

Twintig studenten zijn sinds vorige zomer fulltime bezig met het ontwerpen en bouwen van onze eerste waterstof aangedreven boot. Na al het denkwerk lag het ontwerp klaar in januari. Het werd duidelijk dat het team de drie rompen van een oudere Solar Boat die in 2019 wereldkampioen werd zou hergebruiken. Een enorme trimaran wordt uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica en enorm sterke vleugels om de boot niet alleen te laten varen, maar ook te laten vliegen. In de afgelopen maanden hebben onze teamleden de handen uit de mouwen gestoken en zijn deze plannen op papier realiteit geworden. Er is gelamineerd, geboord, gesoldeerd, geplakt, noem maar op. Met andere woorden, er is alles aan gedaan om nu met trots het eindresultaat te kunnen presenteren.

Bekijk de onthulling terug...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.