SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De deuren van de bibliotheek in Zutphen zitten potdicht.

Voormalig bibliotheekdirecteur: 'Het is een schande dat de bibliotheken nog dicht zitten'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Sinds de laatste versoepelingen mogen veel winkels weer hun deuren openen voor klanten. Maar dat geldt niet voor de cultuursector. Bibliotheken, musea en theaters zijn nog gesloten. Een schande, zegt voormalig bibliotheekdirecteur Gerard Huis in 't Veld.

In het kort: 

  • Winkels zijn ondertussen weer open, bibliotheken niet.
  • Bibliotheken mogen wel bezorgen en laten afhalen. 
  • Gerard Huis in 't Veld vindt bibliotheken erg belangrijk.
  • Huidige directeur sluit zich aan bij Huis in 't Veld.

Hij wil daarmee niet zeggen dat de coronamaatregelen niet juist zijn. "Maar het is onbegrijpelijk dat winkels wel open mogen maar bibliotheken, musea en theaters niet. Dat valt niet uit te leggen", aldus de voormalig directeur. "Het is alsof de cultuur er niet toedoet. Wel ben ik blij dat de boekhandels wel open mogen, dat is tenminste iets.

Afhaalservice

Tijdens de lockdown begonnen veel bibliotheken een afhaal- en bezorgservice. Boeken kon je online reserveren, en dan in een klaargezet tasje snel en makkelijk afhalen. Maar dat is niet genoeg, want volgens de voormalig directeur is het maar een klein deel van het bibliotheekwerk. "Het is fijn voor de lezers, maar er is zoveel meer."

Hij doelt op de sociale en maatschappelijke functie van de bibliotheken. "Tussen het lezen van boeken, een kranje of tijdschrift, gaat het om de ontmoeting en inspiratie bij activiteiten. Dat wordt gemist. Deze coronatijd heeft duidelijk gemaakt dat de tweedeling in de maatschappij is gegroeid."

Maatschappelijke problemen

"Er zijn teveel kinderen die matig of slecht kunnen lezen, teveel volwassenen die onvoldoende digitaal vaardig zijn, teveel mensen die informatie niet goed kunnen duiden of niet begrijpen." De bibliotheek is dé plek om met zulke problemen aan te kloppen. Voor corona werkden er onder meer cursussen gegeven aan mensen die niet digitaal vaardig zijn, zodat ze bijvoorbeeld overheidszaken toch zelf konden regelen.

Lees verder onder de foto...

De deuren van de bibliotheek in Zutphen zitten potdicht.

Ze moeten de kloof verkleinen, stelt Huis In 't Veld. "Dat kan nu al een hele tijd niet. Dat is schadelijk, droevig, onbegrijpelijk en in feite een schande!" Volgens hem is het daarom erg belangrijk dat de bibliotheken in de regio weer open kunnen. Dat kan namelijk prima. Na de eerste coronagolf konden ze wel open, en "daarvoor hebben we complimenten gekregen van burgers en overheid."

In de kou laten staan 

Maar diezelfde overheid heeft nu bepaald dat ze nu niet open mogen. "Ze laten ons en alle burgers in de kou staan. Onbegrijpelijk dus." Huis In 't Veld stopte vorig jaar als directeur van de Graafschap Bibliotheken in Zutphen en Warnsveld, en ging met pensioen. "Maar mijn hart blijft natuurlijk wel liggen bij dit prachtige en belangrijke instituut."

Huis In 't Veld krijgt bijval van huidig bibliotheekdirectrice Jacqueline Roelofs: "Tussen de eerste en tweede lockdown hebben we laten zien dat wij geheel conform de maatregelen prima open kunnen. Ik heb altijd heel veel begrip gehad voor de maatregelen en wil ook graag solidair zijn, maar nu lukt het niet meer om dit te snappen", aldus Roelofs. "Bibliotheken zijn ook steeds meer essentiële plekken in de stad en dorp, allang niet meer alleen om een boek te lenen. We zijn er voor persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van maatschappelijke kansen van mensen. We hadden toch gehoopt op 11 mei weer open te kunnen. Dat zit er volgens mij niet meer in. Echt heel jammer!"

Ook musea zijn nog dicht. Museumeigenaar Berry Swarthoff vindt dat hij weer open kan...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.