Alle ins en outs voor het karper vissen

Alle ins en outs voor het karper vissen

Vissen is voor veel mensen een hobby die ze graag uitoefenen bij het water. De karper is een vissoort dat zich niet gemakkelijk laat vangen. Het vecht terug, is op zijn hoede en testen de meest ervaren vissers nog uit. Daarom is het belangrijk om goed in te lezen te zijn en te weten wanneer je het beste op karpers kunt gaan vissen. Ook zijn de benodigdheden voor het karpervissen erg belangrijk, maar als beginner kun je bijvoorbeeld ook spullen lenen. Je hoeft namelijk niet direct alles te kopen. Verder is te lezen welk soort aas je kunt gebruiken en hoe je boilies zelf kunt maken. 

Achtergrond van de karper

Als allereerst is het goed om te weten waar de karpers zich graag bevinden. Karpers bevinden zich graag in warm water, hierdoor zijn ondiepe stilstaande of langzaam stromende wateren goed in aanmerking om voor het eerst te vissen naar karpers. Vooral ondiepe parkvijvers is een goede plek om te beginnen met vissen. Per periode verschilt de vis erg in hoe hij zich gedraagt. In de zomerperiode heeft het water een hogere temperatuur, waardoor de vis actiever is. Terwijl in de wintermaanden de vis veel passiever is, doordat het water dan kouder is verplaatst de karper zich meer naar de bodem waar het water warmer is. De karper verplaatst zich eigenlijk nooit alleen. Ook bij stil en warm water is de karper vaak vlak onder het wateroppervlak, hierdoor is de vis makkelijker te spotten. In de herfst trekt de vis naar diepere plekken, want daar is het water nog warm. Ook begint de karper dan veel reserves aan te leggen voor de wintertijd. Verder is het zo dat de natuurlijke voedsel in het water afneemt, waardoor de karper jouw aas wel moet eten omdat er bijna geen eten meer is. karpers zijn erg schuw van nature en vluchten bijna altijd wel weg bij een onnatuurlijke beweging of lawaai. Alleen als ze gaan paren, dan laten ze de voorzichtigheid varen. Doordat ze in de winter zo diep in het water zitten is het belangrijk dat het rustig water is en geen onnatuurlijke bewegingen zijn. Anders zal de karper eerder weg vluchten dan naar je aas toe zwemmen.  

Benodigdheden bij het karper vissen

Er zijn enkele essentiële spullen die je nodig hebt voor het karpervissen. Doordat karpers schuwe dieren zijn is het belangrijk om je lijn rustig uit te leggen. Wat hierbij helpt is een rodpod en steunen. Deze steunen zorgen ervoor dat het risico van veel beweging aan de lijn aanzienlijk wordt vermindert, waardoor de karpers niet weg vluchten. Er zijn verschillende varianten, waardoor er voor iedereen een rodpod en steunen zijn. Beetmelders worden op je rodpod of steunen gemonteerd. De naam zegt het al de beetmelder laat weten wanneer een karper je aas heeft gepakt. De karperschepnet is nodig voor als je de karper hebt gevangen en het gevecht wilt winnen als je hem wilt laten landen. Een onthaakmat is voor de karper erg fijn, want het beschermt hem tegen de schurende ondergrond als je hem onthaakt. Verder is het prettig als je de onthaakmat van te voren nat maakt, zo absorbeert het niet de slijmlaag van de vis. Wat kan zorgen voor ziekte of infectie. Vaak wordt de haak verwijdert met de hand, maar mocht dat niet lukken dan is het fijn om onthaaktangen bij je te hebben. Zodat de haak alsnog gemakkelijk verwijderd kan worden. Als laatste is een hengel ook handig om te hebben bij het vissen. Bij het kiezen van een goede hengel is de lengte en sterkte van de hengel belangrijk. Met de hengel sterkte wordt bedoeld hoeveel kracht je moet gebruiken om in de punt van 90 graden ten opzichte van de as te buigen. Mocht je niet alles direct nieuw aan te willen schaffen bekijk dan of er tweedehands producten te koop zijn. Vooral als je begint, omdat je niet direct alles wilt aanschaffen. Ook zijn de dure producten niet altijd de beste, laat je daarom goed adviseren door de winkelier. 

Welke aas moet ik gebruiken?

Je kunt verschillende soorten aas gebruiken zoals maïs, maar het meest gebruikte soort aas zijn boilies. Boilies zijn speciale balletjes die afgestemd zijn op het behoefte van de karper. De boilie ziet eruit als een rond balletje deeg dat gekookt wordt wat ervoor zorgt dat het een harde buitenlaag krijgt. Ook maken een groot groep mensen de boilie zelf. Waardoor je zeker weet dat de boilie van goede grondstoffen is gemaakt en ook echt vers is. Voor iedere jaargetijde is weer een andere boilie wat de karper nodig heeft om aan zijn voedingsstoffen en behoeften te komen. Er zijn twee verschillende soorten boilies, namelijk boilies die zoet zijn en boilies die op basis van vismeel zijn gemaakt. Door boilies gebruik te maken van boilies kun je heel gericht op karpers vissen, omdat andere vissoorten minder snel zullen happen op een boilie. 

Zelf boilies maken

Door eerst de keuze te maken wat voor soort boilie je gaat maken kun je al beter je ingrediënten aanschaffen. Door de ingrediënten af te wegen en de grove stukjes te verwijderen door middel van een zeef heb je de eerste stappen al voltooid. Als je vogelzaad bij de boilies wil toevoegen dan kun je dit het beste doen na het zeven. Hierna kun je eventueel nog kleurstoffen en flavours toevoegen. Verder kluts je de eieren in een kom apart, waarna je de eiermix door de boilie mix toevoegt. Als je dit hebt gedaan is het alleen nog een kwestie van kneden en mixen totdat je een gladde deegbal hebt. Laat het hierna ongeveer 10 minuten rijzen, waardoor je een hardere boilie krijgt dat beter hecht. Maak van het deeg lange worsten van een vinger dik. Door ze op een boilietafel neer te leggen kun je mooie rondjes draaien. Laat ondertussen een grote pan water koken en voeg hier de boilies aan toe. Als de boilies aan het wateroppervlak komen dan zijn ze klaar. Haal ze uit de pan en leg ze op een droge theedoek neer. Laat ze een nachtje staan zodat ze kunnen drogen, waardoor je zelf gemaakte boilie direct kunt gebruiken, kunt invriezen of luchtdicht verpakken. Natuurlijk zijn er ook genoeg websites die boilies verkopen en boilies aanbiedingen hebben, waardoor je het zelf niet hoeft te maken. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.