SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Vieze en overvolle prullenbakken teisteren historische binnenstad van Zutphen

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Oude simpele prullenbakken waarvan sommige maar een kleine opening hebben. Ze zijn vies en al heel snel vol. Ondernemers zijn er niet blij mee dat er geen mooie moderne prullenbakken in de historische binnenstad van Zutphen staan.

In het kort:

  • Ondernemer Angelo Giezen heeft een vieze prullenbak tegen zijn gevel staan.
  • Ondernemer Chiel Dohmen zet zelf een prullenbak buiten omdat die van de gemeente uitpuilt.
  • Voor grondige schoonmaak is geen capaciteit.
  • Er is geen geld voor luxere prullenbakken in de binnenstad.

Tegen de gevel van de Bakker Bart op de Zutphense Houtmarkt staat zo'n prullenbak. Eigenaar Angelo Giezen: "Ze zijn vies en storend. Het past niet bij de binnenstad en het is gewoon goor. Klanten die beginnen er ook over. Al helemaal wanneer ze op ons terrasje zitten. Daar staat de prullenbak namelijk." Wat de gemeente moet doen? "Ze moeten nieuwe moderne prullenbakken plaatsen en het niet tegen gevels van ondernemers aanzetten."

'Verplaatsen kan niet'

Dat de prullenbak tegen de gevel van de bakker aanstaat zal zo blijven, zegt gemeente-woordvoerder Louwina Kadijk. "Verplaatsen van de afvalbak is meestal geen optie, bijvoorbeeld omdat de doorgang voor hulpdiensten en beschikbare ruimte voor evenementen nodig is. We kunnen de afvalbakken dan ook niet overal in de openbare ruimte plaatsen." Giezen wijst naar de prullenbak toe en zegt: "ze zijn echt heel vies. Er zitten allemaal aangekoekte resten aan." Waarom ze niet schoongemaakt worden? Kadijk: "Wij hebben maar een beperkt aantal uren om in te zetten in de binnenstad. Bij ernstige vervuiling maken we de afvalbakken wel schoon."

Lees verder onder de foto...

De prullenbak voor de gevel van de Bakker Bart.

Vlakbij het gemeentehuis, op het 's Gravenhof, staat zo'n zelfde prullenbak. Hij staat tegenover ByChiel, het restaurant van ondernemer Chiel Dohmen. Hij is vooral niet te spreken over het feit dat de prullenbak vaak uitpuilt met afval. "Ik ben zelf maar een container buiten gaan zetten. Die van de gemeente zit zo vol dat alles ernaast valt. Eerder was de opening kleiner gemaakt (wat bij de Bakker Bart nog steeds zo is, red.), maar dat hebben ze op verzoek aangepakt. Ze mogen het echter wel eens een keer goed gaan aanpakken."

Dat de prullenbakken uitpuilen beaamt de gemeente. "De afvalbakken zijn op dit moment voller dan gebruikelijk, omdat ondanks onze verhoogde inzet om ze te legen er te veel afval wordt aangeboden. Dit komt voor een belangrijk deel doordat bezoekers van de binnenstad etenswaren to go kopen en de verpakking ervan achterlaten in de afvalbakken in de stad. In de binnenstad worden iedere dag de afvalbakken geleegd, ook in het weekend." Maar éénmaal per dag lijkt niet vaak genoeg te zijn.

Geen geld voor luxere bakken

De prullenbakken zijn ook nog eens heel erg lelijk, wat niet past bij een historische binnenstad zoals die van Zutphen. Kadijk daarover: "Indertijd bij de herinrichting van de binnenstad is voor dit type afvalbak gekozen. Daarnaast hebben we, voor zover bekend, ook geen vragen om een ander type gehad. En al zouden we deze vragen de afgelopen jaren ontvangen hebben dan zou dit verzoek hoogstwaarschijnlijk om financiële redenen niet gehonoreerd zijn. Bij de herinrichting van het stationsgebied zijn indertijd wel luxere afvalbakken geplaatst."

De gemeente benadrukt dat inwoners, ondernemers of bezoekers melding kunnen maken van vieze of overvolle prullenbakken. Ze werken met de 'BuitenBeter-app', waarin je dit soort zaken in de publieke ruimte kan doorgeven.

Het aanzicht van de binnenstad is belangrijk, zei binnenstadsmanager Remco Feith vorig jaar in TafelPraat...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.