SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Acht inwoners van de gemeente Lochem ontvangen een Koninklijke Onderscheiding

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Maandag 26 april ontvangen 8 inwoners van de gemeente Lochem een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve de onderscheidingen uit bij de gedecoreerden thuis. 6 inwoners worden benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’, 1 inwoner tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ en 1 inwoner tot ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’.

Mevrouw M.J.W. (Riet) Rothman-Wijnbergen (76) uit Almen - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Riet Rothman zet zich al 55 jaar in als vrijwilligster. Vanaf 1966 was zij medeorganisator en vanaf 1972 bestuurslid van de busreis voor de bejaarden in Almen. Riet is vanaf 1970 actief lid van de EHBO-vereniging en zet zich in als hulpverlener bij alle activiteiten in Almen. Zij zat jarenlang in het bestuur en was ook penningmeester.

Mevrouw E. (Ettie) Segers-Feith (72) uit Lochem – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ettie Segers was in 1980 mede-oprichter van de IVN Natuur Educatie afdeling Noord- en Midden Achterhoek. Sinds de aanleg van de natuurtuin in 1984 is zij hier vrijwilliger. Ze doet het onderhoud en is mede-organisator van activiteiten zoals de Modderdag en ze begeleidt de jeugd. Verder is ze nauw betrokken bij schoolprojecten in Lochem en omgeving.

De heer E.M. (Ed) van Orden (73) uit Gorssel – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ed is al meer dan 50 jaar verbonden met de Deventer Hockey Vereniging (DHV). Naast speler was hij onder andere coach van Dames 1 en Heren 1. Ed is actief voor diverse jeugdteams. Ook coacht hij Jongens C1 die hij zijn Groeibriljantjes noemt en die een finaleplek behaalden in de landelijke zaalcompetitie. Ed levert als vrijwilliger ook een grote bijdrage aan onder andere het organiseren van hockeyweekenden en -toernooien. 

Mevrouw A. (Ayse) Boya-Armut (52) uit Lochem – Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 2000 was Ayse voorzitter van de Vrouwenraad van de HDV Selimiye Moskee in Lochem. Ze ondersteunde imams, organiseerde ontbijtsessies en informeerde over dementie, alzheimer en mantelzorg. Vanaf 2019 ondersteunt zij als vrijwilliger het nieuwe hoofdbestuur. In 2007 werd Ayse vrijwilliger bij Stichting Welzijn Lochem. Ze geeft praktische hulp en legt ook de verbinding met de professionele hulpverlening. 

De heer mr. J. C. (Jan Cees) Van Hasselt (73) uit Gorssel - Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Hij leverde sinds 2002 een belangrijke bijdrage aan het herstel van de (inter)nationale charitatieve activiteiten van de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht en het herstel van de internationale betrekkingen. Mede door zijn coördinatie zette de balije zich in voor de armen- verslavings- en jeugdzorg. Hij had een belangrijk aandeel in het herstel van het contact met de Hochmeister van de ridderlijke orde te Wenen en van de samenwerking met de buitenlandse afdelingen (balijen) in Duitsland, Oostenrijk en de Baltische Staten.

De heer W.G.A. (Wim) Ruiterkamp (75) uit Barchem - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Wim Ruiterkamp is zeer actief in verschillende paardensport-bestuursfuncties. Hij begon als secretaris van Ponyclub de Barchruiters en stapte over naar de paardrijvereniging. Hij is bestuurslid van de Stichting Eventing Barchem en haalde verschillende keren de regionale en nationale Eventing kampioenschappen naar Barchem. Jarenlang was hij voorzitter van de paarden sportbond Kring Achterhoek Noord en Oost en ook bestuurslid van de Gelderse Bond. Als bestuurslid/vrijwilliger bij de Stichting Ruitersport Barchem was hij nauw betrokken bij de herstructurering van de stichting, de renovatie en uitbreiding van het verenigingsterrein. Hij is voorzitter van het Slipjacht comité Barchem. Hij was meer dan 15 jaar voorzitter/bestuurslid van de Vereniging tot Oprichting Instandhouding en Exploitatie van het Dorpshuis ’t Onderschoer in Barchem en zette zich onder andere in voor de renovatie van het dorpshuis. Als vrijwilliger bij de lokale politieke partij Gemeentebelangen was hij lid van de kandidatencommissie en kiescommissie. Van 1990 tot 1994 was hij raadslid van de gemeente Lochem. Vanaf 2005 is hij bestuurslid/vrijwilliger van de werkgroep evenementen bij de Stichting Barchemse (wandel) 4Daagse.

Mevrouw W.H. (Wilma) Makkink (59) uit Gorssel – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Wilma Makkink is vanaf 1978 leidster van de padvindsters bij de Stichting Scouting Kompasnaald Gorssel. Ook is ze groepsraadlid, mede-organisator van de jaarlijkse rommelmarkt en collectant voor Jantje Beton en NL Doet. Vanaf 1993 is Wilma begeleider bij de zondagsschool KICK. Daar betrekt ze kinderen en jongeren bij thema’s rondom het geloof. Hier is Wilma ook mede-initiator en organisator van de bekende Herdertjestocht. De openluchttheaters kunnen altijd rekenen op Wilma. Vanaf 1995 zet zij zich in Lochem in voor onder andere openluchtspelen en Winterwonderland.

Mevrouw J.C.M. (Ans) Jacobs (62) uit Almen – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ans Jacobs was van 1998 tot 2008 vrijwilliger bij basisschool Jan Thies in Rolde. Hier was zij lid van de ouderraad en verkeersouder. Verder was zij redactielid van het boek “Naar school in Rolde”. Ook was zij redacteur van het jubileumboek dat verscheen bij het 50 jarig bestaan van de school in 2008.
Als vrijwilliger zette Ans zich van 2000 tot 2005 in voor Zwemvereniging de Boskikkers in Rolde.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.