SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Organisatie populaire vrijmarkt Warnsveld wil evenement organiseren in augustus

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

WARNSVELD - Voor het tweede jaar op rij kunnen er door het coronavirus geen evenementen georganiseerd worden op Koningsdag. De organisatie van de populairste vrijmarkt in de regio, die in Warnsveld, heeft daarom andere plannen voor de dag. Ook willen ze in de zomer, als de corona-maatregelen dat toestaan, alsnog een evenement organiseren. Voorzitter Henk-Jan Hulleman legt alles uit in deze Q&A.

Alweer geen Koningsdagvieringen. Hoe is dat voor jullie? 

"Wij beseffen net zoals iedereen dat het helaas op dit moment niet mogelijk is om Koningsdag op de 'Warnsveldse' manier te vieren. Helemaal niets organiseren dit jaar vonden wij niet passen voor een Oranjevereniging dus vandaar onze Suikerspinnen actie. Daarmee zijn wij denk ik een van de weinige Oranjeverenigingen die iets dergelijks organiseert in Nederland. Daarnaast hopen wij dat er in augustus de ruimte en de mogelijkheid is om een, eventueel uitgeklede, kleedjesmarkt te kunnen organiseren."

Wat is jouw mooiste herinnering aan de Koningsdag in Warnsveld? 

"Het is een scala aan herinneringen. De mooiste herinnering blijft toch wel het feit dat door de toegenomen regeldruk het feitelijk bijna onmogelijk werd gemaakt om nog een Kleedjesmarkt in het oude dorpscentrum te organiseren. Door gezamenlijk de schouders er onder te zetten en lekker eigenwijs te zijn is het samen met de vele vrijwilligers gelukt om het evenement te laten bestaan. Sterker nog: uit te laten groeien naar een van de grootste evenementen in de Gemeente/Regio. Daarnaast zijn de mooiste herinneringen de vele blije gezichten en dankbare deelnemers en bezoekers die Koningsdag Warnsveld als een van de leukste dagen van het jaar beschouwen. Op deze dag is er geen verschil tussen kinderen, iemand die haar spullen uit een BMW X5 uitlaad of een oude mevrouw die op haar rollator achter haar kleedje zit."

Lees verder onder de foto...

Koningsdag in 2019.

Denk je dat mensen een grote vrijmarkt zoals die van jullie nodig hebben?

"Zeker De kleedjesmarkt in Warnsveld heeft een aantrekkingskracht en charme die nauwelijks te evenaren valt. Vooralsnog zullen we echter moeten wachten tot Koningsdag 2022 om de Kleedjesmarkt weer in al haar pracht en praal te kunnen aanschouwen. Volgens ons is Koningsdag een van de leukste dagen van het jaar en niet alleen voor ons maar voor velen. Op deze dag is er sprake van een grote eensgezindheid, blijdschap en een vrijmarkt bezoek je met de hele familie, waarbij er voor iedereen wel wat valt te vinden en de pijn in de portemonnee beperkt blijft."

Wat voor reacties ontvangen jullie van  vaste klanten en verkopers?

"Wij ontvangen zeker reacties van mensen die het jammer vinden dat het weer niet kan doorgaan maar er is wel begrip voor. Iedereen begrijpt wel dat wij wel willen maar niet kunnen. Wij denken dus dat Koningsdag 2022, mits het redelijk weer is, een absolute topper gaat worden waarbij wij al rekening hebben gehouden met een mogelijke uitbreiding van het evenemententerrein zodat wij niemand teleur hoeven te stellen."

Lees verder onder de foto...

Vorig jaar werd Koningsdag omgedoopt tot Woningsdag.

Hoe vullen jullie nu de Koningsdag in? 

"Koningsdag 2021 wordt naast het ondersteunen van landelijke acties in Warnsveld specifiek gevierd door het uitdelen van een gratis suikerspin aan iedereen die in Oranje gekleed is of een vlaggetje op de wang heeft. Vanaf 10.00 uur in de ochtend tot 15.00 uur staan wij met een paar kramen bij het gebouw van de GGD/ oude Gemeentehuis van Warnsveld aan de Rijksstraatweg en hopen zo toch een klein beetje feestvreugde te creëren."

Denk je dat Koningsdag ooit weer zo zal zijn zoals normaal? 

"Achteraf zal vast blijken dat er door de coronacrisis veel is veranderd met betrekking tot de viering van dit soort evenementen. Maar ik maak me daarbij geen enkele zorg. Onze vereniging bestaat al 140 jaar en is ook na de oorlog gewoon doorgegaan met het vormgeven aan onze feestdag. De grootste bedreiging vormt mogelijk het gebrek aan mensen die het stokje te zijner tijd van de huidige generatie willen overnemen. Want zonder actievelingen komt alles tot stilstand. Echter voor de komende jaren zien wij hier in Warnsveld nog vele mooie vieringen van Koningsdag in het verschiet liggen."

Krijg het vrijmarkt-gevoel met onze reportage uit 2019...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.