SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Horen zonnepanelen op daken, in plaats van in weilanden?

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

REGIO - Weilanden in de regio liggen vol met zonnepanelen. En dat terwijl veel daken hartstikke leeg zijn. Zutphenaren vinden dat nogal vreemd, blijkt uit rondgang op straat.

Jesse Sprikkelman peilt meningen op straat. Lees verder onder de video...

Van alle voorbijgangers die we aanspraken ziet iedereen de zonnepanelen liever op de daken liggen. Een vrouw: "Door die zonnepanelen wordt de groei van de natuur beperkt. Dus ik ben er absoluut tegen! Tegenwoordig kunnen zonnepanelen verwerkt worden in dakpannen."

'Niet in het zicht

"Als het weilanden zijn die niet in gebruik zijn voor de landbouw snap ik het nog. Maar daken zijn betere opties. Ze moeten sowieso niet in het zicht liggen", legt een man uit. Een andere voorbijganger: "Duurzame energie is de toekomst! Maar niet in de weilanden waar ook koeien kunnen grazen."

Uit Duits onderzoek is gebleken dat zonnepanelen door regen giftige en zware metalen kunnen uitspoelen in de grond. Het gaat dan over koper, cadmium, lood en tin. Dit kan bodemverontreiniging veroorzaken, wat je natuurlijk niet moet willen op landbouwgrond. Er zijn hier Europese regels voor, maar die zonnepanelen zijn hiervan vrijgesteld. Ook wordt de grondprijs door de grote zonneparken opgedreven.

'Ontmantel ze'

Duurzame energie zorgt vaak voor gedoe. Zo zitten veel mensen niet op zonnepanelen of windmolens in hun buurt te wachten. JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans eerder tegenover deze nieuwswebsite: "Bestaande windturbines en zonneweides moeten worden ontmanteld en de grond waarop ze aangelegd zijn in de oorspronkelijke staat worden hersteld." Zij hebben zelfsliever dat er kernenergie gebruikt gaat worden. "Windmolens en zonnepanelen zullen nooit een stabiele, veilige, kosteneffectieve energiebron vormen."

Een zonneweide in Brummen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.