SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Verslaggever Harm Seubring met nep-vuurwerk.

College en ondernemer willen vuurwerkshow in Zutphen. Is er ook animo voor?

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De afgelopen jaren wordt tijdens de jaarwisseling de discussie over een algeheel vuurwerkverbod weer aangewakkerd. Afgelopen jaarwisseling was dat verbod er, vanwege de coronapandemie, zelfs al. Mogen we straks überhaupt nog wel zelf vuurwerk afsteken, of kijken we straks naar een centrale vuurwerkshow? Een Zutphenaar wil dat laatste gaan onderzoeken, wat het college wel ziet zitten. Ook mensen op straat vinden het over het algemeen een goed idee. 

Harm Seubring ging de straat op. Lees verder onder de video...

Vorig jaar concludeerde de gemeenteraad al dat Zutphen nog niet klaar is voor een vuurwerkverbod. Wel werd er toen al gesproken over een vuurwerkshow, als een alternatief. Een inwoner heeft zich gemeld bij de gemeente, met het idee om de haalbaarheid te onderzoeken. De naam van deze persoon is niet bekend gemaakt. "Deze inwoner wil de financiële mogelijkheden onderzoeken", aldus het college.

Steun van gemeente

Echter is bij het plan wel de steun van de gemeente nodig. "De voorwaarde is dan wel dat de gemeente Zutphen achter dit initiatief staat en een vergunning verleent", legt het college uit. "Dat laatste is niet op voorhand toe te zeggen. Voor een vuurwerkshow is (in ieder geval) een evenementenvergunning nodig die beoordeeld moet worden op veiligheidsaspecten en geldende wet- en regelgeving." Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven achter het initiatief te staan. Wel is de gemeenteraad gevraagd om haar mening.

Zowel landelijk als lokaal neemt de steun voor een algeheel vuurwerkverbod steeds meer toe. Zelfs carbidschieten wordt op sommige plekken aan banden gelegd. De gemeente Zutphen is jaarlijks meer dan tienduizend euro kwijt aan de schade die ontstaat door vuurwerk. Schade aan particuliere objecten wordt dan nog niet meegeteld. Ook belandden er elke jaarwisseling veel mensen in het ziekenhuis door vuurwerkongelukken.

Vuurwerkverbod

Op straat zeggen mensen dat ze een vuurwerkshow wel zien zitten. Een man: "Dat losse geknal heb ik helemaal niks mee. Een verbod en dan alleen een show vind ik prima." Over dat verbod beginnen meerdere. "Als het gekoppeld wordt aan een vuurwerkverbod ga ik zeker kijken. Het is mooi hoor", legt een andere voorbijganger uit.

In andere gemeenten worden al shows georganiseerd. "Ik denk dat het prima zal zijn. Ik heb niet veel met vuurwerk, maar ga wel elk jaar in Deventer kijken." Ook zijn er kritische geluiden: "Ik vind het zonde van het geld. Het gaat allemaal de lucht in en dan is het weg. Ik hoef het niet te kopen en ook niet georganiseerd te zien."

Een vuurwerkshow in het buitenland.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.