SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Brandbom gevonden in Hassinkbos, defensie maakt hem ontschadelijk

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

EPSE - In het Hassinkbos bij Epse is een brandbom gevonden. Op vrijdag 23 april maakt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) de brandbom onschadelijk. Dit gebeurt op de vindplaats.

Het plan om de bom gecontroleerd te laten ontploffen ligt klaar en is voorbereid door de EODD, gemeente en de Veiligheidsregio. Aanwonenden van het bos kregen een brief. Hen wordt gevraagd om op 23 april binnen te blijven vanaf 12.00 uur. En ramen en deuren uit voorzorg te sluiten.

De brandbom ligt in het bos en het is broedseizoen. De hoop was daarom dat de brandbom naar een speciale ploflocatie te brengen. De bom staat op scherp en uit onderzoek blijkt dat vervoeren niet veilig kan. De bom in het bos onschadelijk maken, is daarom onvermijdelijk. Dit gebeurt op een bijzondere manier. Door er een veiligheidsconstructie omheen te bouwen, kan de explosie gecontroleerd verlopen.

Bos wordt afgesloten

De brandbom werd op 6 april gevonden en staat op scherp. Hij ligt veilig door hem af te dekken met een container en hier hekken omheen te zetten. De vindplaats is verboden terrein met toezicht. Dit blijft zo. Als het werk op 19 april start, wordt een groter deel van het Hassinkbos afgezet. Op 23 april is het bos afgesloten voor publiek. Medewerkers van de gemeente en Natuurmonumenten controleren de toegangswegen. Ook in de dagen na de explosie is het bos beperkt toegankelijk.

Verkeer kan op 23 april gebruik blijven maken van de Lochemseweg. Verkeersregelaars zorgen dat verkeer blijft doorrijden. Rond het middaguur sluiten zij de weg langs het Hassinkbos tijdelijk af voor alle verkeer. Dit kan enige vertraging geven.

Blijf binnen

De vraag aan publiek is om niet naar het Hassinkbos te gaan. Omwonenden wordt gevraagd op 23 april vanaf 12.00 uur binnen te blijven, huisdieren binnen te houden en ramen en deuren sluiten. En mechanische ventilatie uit te zetten. Dit is omdat tijdens explosie rook vrij kan komen. Respecteer de afzettingen en volg de instructies van medewerkers op.

Vinder nam enorm risico

Een hobbyist vond de brandbom met een metaaldetector. De bom staat op scherp. De vinder zocht zonder toestemming van Natuurmonumenten. Buiten de paden gaan mag ook niet. Zeker niet in het broedseizoen. Alle partijen (EODD, Natuurmonumenten, gemeente en Veiligheidsregio) benadrukken: Hou je altijd aan de regels en neem geen levensgevaarlijk risico. Vind je munitie of een explosief, bel dan direct de politie.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.