SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Berry Swarthoff.

Volgens ondernemer Berry Swarthoff kunnen musea wel weer open

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

LOCHEM - Lochemer Berry Swarthoff heeft het niet makkelijk. Zijn beide ondernemingen - Liberation Museum en restaurant Mondani - zijn gesloten. Hij doet er alles aan om zijn hoofd boven water te houden en is van mening dat op z’n minst zijn museum weer open zou kunnen.

Al acht maanden zijn zijn ondernemingen gesloten. Zijn restaurant mocht in de tussentijd weer heel even open maar moest snel weer dicht. "Ik werd er down van toen ik hoorde dat we opnieuw moesten sluiten. Vooral dat je niet weet voor hoe lang", vertelt Swarthoff. Het blijft voor deze ondernemer deprimerend, omdat je tot op de dag van vandaag nog steeds niet weet hoe het in de toekomst gaat lopen. Hij hoopt dat de terrassen eind van de maand open mogen. “Het wordt echt tijd dat dit gaat gebeuren, maar zolang het virus nog woekert, is het erg lastig om toch de terrassen open te gooien.”

Lees verder onder de video...

Natuurlijk hoopt elke horecazaak dat de boel snel weer open kan, want de kosten lopen maar door terwijl ze niet weten wat de toekomst hun brengt. Mondani is een restaurant dat prima open had kunnen blijven met handhaving van de coronaregels. “We kunnen 30 personen in ons restaurant ontvangen en dat gaf geen enkel probleem. Toch heeft de regering anders besloten en moesten we sluiten”, aldus Swarthoff.

Inmiddels mogen de winkels meer mensen ontvangen, contactberoepen mogen weer aan het werk maar voor de horeca is er helaas nog geen versoepeling. "Wij zijn als eerste gesloten en zullen wel de laatste zijn de weer open mogen." Van vaste klanten krijgen ze aardig wat steun. Ook kunnen er maaltijden afgehaald worden bij hen, wat vooral in het weekend goed loopt. Een stampvol restaurant zal geen toekomstplaatje meer worden. “Iedereen moet respecteren dat we op een andere manier verder moeten. We willen open met voldoening voor onszelf en voor de gasten. Er moet meer rust en verdraagzaamheid komen bij de mensen”, beklemtoont de ondernemer.

Compensatie

Bij het Liberation Museum komt op dit moment helemaal geen geld binnen. Er is een compensatie uitgekeerd maar die dekt absoluut de kosten niet, meent Swarthoff. Alle vaste lasten gaan maar door en er moet telkens weer gekeken worden waar het geld vandaan moet komen. Het is een pittige tijd en het is maar de vraag hoelang ze dit gaan volhouden. "Met de huidige Coronaregels zou een museum prima open kunnen, maar helaas is dit nog steeds niet het geval." Hij baalt van de financiële problemen, maar het meest mist hij de veteranen. "We hadden vorig jaar een heel mooi programma met veel live muziek en we hadden een grote rit georganiseerd. Dit ligt er nog steeds op de plank, maar we horen nu al dat dit jaar ook veel wordt afgelast. Ik mis de mooie verhalen van de veteranen."

Wat het museum betreft gaan ze er alles aan doen op het open te houden en het liefst zo snel mogelijk weer. Hij vindt de cultuur belangrijk, maar ook de oorlogsgeschiedenis "Vrijheid geef je door, vrijheid is niet vanzelfsprekend. In welke vorm je het herdenken ook giet is, het heel belangrijk dat de mensen dit blijven doen. De Tweede Wereldoorlog was de laatste grote en ik vind dat we dit moeten blijven herdenken."

75 jaar vrijheid

Het vieren van de 75 jaar vrijheid heeft vorig jaar geen doorgang gekregen en ze hopen dat dit in de toekomst toch nog opgepakt worden. Swarthoff zet zich al 45 jaar in voor dit museum. Ze zijn met 150 veteranen uit Engeland begonnen. Het contact met de veteranen wordt gemist. 'De verhalen worden gemist. We trokken overal met ze naar toe. Het was magnifiek om met ze naar ceremonies te gaan. Ze werden altijd als helden onthaald." Swarthoff belt en mailt nog geregeld met het buitenland.

Restaurant Mondani.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.