SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Foto ter illustratie.

Loslopende honden verstoren wild op Gorsselse heide: boa's worden ingezet

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

HARFSEN - Vanaf volgende maand zullen er Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA's) ingezet worden op de Gorsselse heide. Dit om ervoor te zorgen dat mensen en dieren zich aan de regels houden, meldt het bestuur van het natuurgebied.

"De ambtenaar ziet toe dat honden aan de lijn lopen, paarden het ven niet ingaan en iedereen op de paden blijft die ervoor bedoeld zijn. Zo krijgen kwetsbare soorten meer kans", aldus bestuurslid Tjitske Ypma.

Hiertoe zijn nieuwe borden geplaatst die de verschillende paden aangeven. Ze zijn geplaatst bij de ingang van de Elzerdijk en op de hoek Elzerdijk/Reeverdijk. Op de heide zelf zijn ook bordjes geplaatst die de routes aangeven. Rentmeester Jacques Duivenvoorden: “Op deze manier worden kwetsbare soorten beter beschermd en bieden we de mensen ook iets moois.”

Loslopende honden

De afgelopen tijd hebben bestuursleden regelmatig hondenbezitters aangesproken en geïnformeerd over de regels. Ze kregen een folder mee waarin uitgelegd wordt dat loslopende honden geurtjes achterlaten die wild verstoren, dat het betreden van het ven voedingsstoffen in het water brengt, die slecht zijn voor onder andere libellen en dat de uitwerpselen van honden desastreus kunnen zijn voor de koeien die er grazen om de heide open te houden.

De Gorsselse heide is een van de weinige natte heideterreinen in Nederland en met ruim 100 hectare een kansrijk gebied. Kenmerkende maar tegelijkertijd zeldzame soorten voor dit type terrein , zoals de nachtzwaluw, klapekster, roodborsttapuit, maar ook de levendbarende hagedis en zandhangedis komen hier voor. "Dit willen we graag zo houden", beklemtoont Ypma.

Op meerdere plekken worden 'groene boa's' ingezet...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.