SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Opinie: Waarom zonneparken helemaal nergens op slaan

REGIO - Duurzaamheid is belangrijk! Biologisch eten, je eigen energie (deels) opwekken, de lampen niet te vaak aan laten staan en geregeld de fiets pakken in plaats van de auto, maakt de wereld echt wel een stukje beter. Een weiland vol leggen met allemaal super lelijke zonnepanelen is echter wel een heel bijzonder fenomeen.

Op plekken waar vroeger mooie parken of sportvelden waren vindt je nu honderden tot duizenden lelijke zonnepanelen. Deze wekken energie op, waardoor gedaan wordt alsof het allemaal heel erg duurzaam is. Maar is dat echt zo? De parken lijken zich als een vervelende schimmel te verspreiden. En op die schimmel lijkt het ook nog eens, door de lelijke blauwe kleur die je vaak ziet.

Om het klimaat te helpen moet je de natuur natuurlijk niet al teveel lastig vallen. En dat is wat er nu wel gebeurt! Door de vele schaduw die de panelen veroorzaken zullen er niet veel dieren te vinden zijn en de groei van mooie struiken en bomen wordt ook flink tegengehouden. Bij duurzaamheid moet je denken aan bomen, watertjes en eco-huizen. Het landschap industrialiseren met allemaal lelijke panelen kan niet de juiste optie zijn.

Landschapsvervuiling

Op het platteland zul je over het algemeen veel mensen vinden die iets met de natuur hebben. Ze houden van hun omgeving en zullen vast hun best doen om de boel niet al teveel te bevuilen. Maar het is niet gek dat ze boos worden van de landschapsvervuiling door zonnepanelen. Gebieden vol daarmee wekken verre van de indruk dat er hard gewerkt wordt aan het klimaat.

"...bouw een aantal kerncentrales"
Jesse Sprikkelman

Waar ze dan geplaatst moeten worden? Er zijn daken zat vrij. Een groot deel van de flatgebouwen die al eventjes bestaan is het dak hartstikke leeg. Een VVE zou er vast geen problemen mee hebben dat deze helemaal vol gelegd worden met zonnepalen, met als resultaat dat bewoners voor groene energie kunnen kiezen. Hetzelfde geldt voor bedrijfsgebouwen. Maak een mooie deal (die nu ook gemaakt moet worden om zonnepanelen in weilanden te leggen) en gooi de boel vol. Niemand heeft er last van, want heel veel lelijker dan dakpannen zijn ze niet.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de voor windmolens en biomassa-centrales. Laten we alle daken volgooien met zonnepanelen en bouw een aantal kerncentrales. Dit resulteert erin dat we een stuk meer groene stroom opwekken dan we nu doen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.