SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Aandelen Zutphense wijnboer Neleman gaan als warme broodjes over de toonbank

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De aandelen van het Zutphense bedrijf Neleman doen het goed. Ze zijn vrijdag aan de tweede ronde van hun sharefunding gestart in de hoop meer mede-eigenaren voor Neleman Organic Vineyards Coöperatie te kunnen ontvangen.

In de eerste ronde van aandelenuitgifte december vorig jaar verbrak het bedrijf alle records door binnen 1 week 1 miljoen op te halen en 938 nieuwe mede-eigenaren te verwelkomen. "Inmiddels staan 2000 mensen ingeschreven op de wachtlijst die heel graag ook mee willen helpen de wijnwereld verduurzamen", legt Zutphenaar Derrick Neleman uit. De nieuwe aandelen gaan opnieuw uit via sharefunding platform Eyevestor en de opbrengst zal geheel ten goede komen aan de coöperatie. Een aandeel kost 2.55 euro en het minimum investeringsbedrag is 249.90 euro (98 aandelen).

Neleman wil niet perse de grootste wijnleverancier worden, maar met zoveel mogelijk mensen werken aan de missie Good Wine to Save the World. Slechts drie procent van het wijnareaal in de hele wereld is biologisch. "In de reguliere wijnbouw wordt veel gif gespoten, lokale druiven worden gerooid om populairdere soorten uit andere streken aan te planten, met alle gevolgen van dien. Bijensterfte, afname van biodiversiteit, er is irrigatie nodig, kunstmest, vaak worden druiven niet eens rijp omdat ze bezig zijn met overleven in een omgeving waar ze niet thuishoren", legt de eigenaar uit. Daarom werkt Neleman zoveel mogelijk met lokale druivensoorten in het achterland van Valencia.

Uitbreiden naar Frankrijk en Italië

Ze willen de wijnwereld een beetje mooier maken. Daarom zijn de wijnen altijd bio, vegan friendly en klimaatneutraal. "En we planten bomen om onze CO2-uitstoot te compenseren. Daarom zamelen we kurk in voor hergebruik. Daarom werken we met inheemse druivensoorten en proberen we bijna uitgestorven druiven te behouden, dat is goed voor de biodiversiteit." Met de opbrengst van de sharefunding gaat Neleman uitbreiden naar Frankrijk en Italië. Met eigen wijnmakers gaan ze Franse en Italiaanse biologische wijn maken.

De wijnboerderij in Valencia.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.