SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Dit gaat de regio stemmen (volgens onze peiling)

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

REGIO - Volgende week zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Wat gaat de regio stemmen? Wij hielden een peiling op onze website.

Het grootste deel (70 procent) van de deelnemers komt uit de gemeente Zutphen. Twintig procent komt uit Brummen en de rest uit Lochem. D66 is de populairste partij in de regio met 16 procent van de stemmen. Daarna volgt de nieuwe partij Volt met 12 procent van de stemmen. Op de derde plek staat SP met de VVD in de kielzog.

Jesse Sprikkelman neemt de uitslag door. Lees verder onder de podcast...

De inwoners uit de regio lijken niet elk jaar op dezelfde partij te stemmen, want maar 60 procent van de stemmers zegt vorig jaar ook op dezelfde partij gestemd te hebben. Een logisch resultaat, gezien de nieuwe partij Volt erg populair is. Echter is Volt wel de enige nieuwe partij die het goed doet in de regio.

73 procent van de stemmers zegt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op een andere partij gestemd te hebben. Tijdens de provinciale statenverkiezingen koos 62 procent van de stemmers voor dezelfde partij als waar ze tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op gaan stemmen. In Lochem staat Volt bovenaan in de peiling, in Brummen VVD en in Zutphen D66.

PVV en FvD

Opvallend is dat PVV en Forum voor Democratie het goed doen tijdens in deze peiling. Ze staan namelijk plek vijf en zes. Waar de regio normaal heel trouw was aan Partij voor de Dieren lijkt dat nu anders te zijn, zij staan op de zevende plek. CDA lijkt totaal niet populair onder de stemmers uit de regio, zij eindigen onderaan op de vijftiende plaats. Veel nieuwe partijen zijn überhaupt niet gekozen.

De volledige uitslag

 1. D66
 2. Volt
 3. SP
 4. VVD
 5. PVV
 6. Forum voor Democratie
 7. Partij voor de Dieren
 8. PvdA
 9. BIJ1
 10. Code Oranje
 11. BBB
 12. ChristenUnie
 13. 50Plus
 14. JA21
 15. CDA

Lang niet alle partijen staan in deze lijst. Dat komt omdat ze niet gekozen zijn in onze peiling.

Luister tot aan de verkiezingen elke dag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar LGLD en de Verkiezingen met Jesse Sprikkelman op LokaalGelderland TalkRadio

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.