SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Versoepelingen: kappers weer open en winkels mag je op afspraak bezoeken

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

REGIO - Tijdens de persconferentie dinsdagavond zijn er een paar versoepelingen aangekondigd. Zo mogen kappers en andere contactberoepen hun deuren weer openen en winkels mogen, op afspraak, hun deuren opengooien.

Het kabinet is van mening dat het land wat extra risico's moet nemen om tegemoet te komen aan de maatschappelijke uitputting door de strenge regels. Demissionair premier Mark Rutte: "De extra ruimte wordt extra verantwoordelijkheid, voor ons allemaal. Ik zeg tegen iedereen: ons gedrag doet ertoe." Er zijn best wat versoepelingen doorgevoerd. "We denken dat het kan, maar het is een risico."

De belangrijkste versoepelingen

  • Contactberoepen, zoals kappers, mogen weer uitgevoerd worden. Sekswerkers zijn echter nog wel uitgesloten
  • Regels wat betreft buitensporten wordt versoepeld voor jongeren tot 27 jaar
  • Winkels mogen hun deuren openen op afspraak

Vanaf 3 maart mogen winkeliers klanten ontvangen die minimaal vier uur van tevoren hebben aangegeven langs te komen. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping, met een maximum van zes keer per uur. "We beseffen dat het voor het grootwinkelbedrijf weinig soelaas biedt. Daarom gaan we met hen in gesprek over steun", zei Rutte daarover.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat in de herfst de vaccinatiedrive afgerond moet zijn. Ook zegt hij te denken dat er in de zomer veel meer mogelijk is, maar "laten we waken voor een we-zijn-er-bijnagevoel", beklemtoonde hij.

Avondklok

De avondklok zal voorlopig gelden tot de ochtend van 15 maart, wat de eerste verkiezingsdag is. Of de regel nog langer verlengd zal worden zal op maandag 8 maart bekendgemaakt worden. Volgens het kabinet maakt dat de versoepelingen mogelijk. De avondklok is niet geheel onomstreden, de rechter besloot vorige week dat deze van tafel moet. Echter werd er een spoedwet aangenomen waardoor dit uiteindelijk niet gebeurd is. 

Zo ziet de regio eruit tijdens de avondklok...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.