SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Nog zeker twee jaar 'maaien' schapen het Zutphense gras

ZUTPHEN - Geblaat en gemekker vanaf het grasveld, in plaats van machinaal gezoem. Het inzetten van schaapskuddes om het gras van de groenstroken kort te houden is een succes in Zutphen. Zo'n succes dat wethouder Annelies de Jonge er graag mee doorgaat.

"Het is misschien wel één van de meest lieve projecten die ik ooit heb gedaan", vertelt De Jonge. "We zijn begonnen met één kudde, maar omdat we zoveel gras hebben zijn het er uiteindelijk twee geworden." Het begon als een proef, maar de pilot wordt nu met twee jaar verlengd.

Afval rapen

Naast dat het er leuk uitziet, is het ook goed voor de samenleving en het milieu. Het idee is dat de biodiversiteit vergroot wordt door de schapen, maar dat resultaat is nog moeilijk te meten. Daarvoor moet er nog zeker twee jaar gegraasd worden, wat nu gaat gebeuren.

Maar het zorgt ook voor blije inwoners. De Jonge: "Als de schapen verplaatst moeten worden lopen er kinderen mee. Er hebben er zelfs inwoners gemeld die vrijwillig willen helpen, hoe mooi is dat." En er is een bijkomend positief effect voor het milieu. "Mensen rapen afval op zodat de schapen het niet eten, een extra effect dus."

Geen bezuiniging

Wie denkt dat de schapen een bezuiniging zijn, heeft het mis. Hoewel de grasmaaiers nu grotendeels op de gemeentewerf blijven staan, kost de begrazing meer. Volgens de gemeente pas het allemaal binnen het budget, en is er ook bezuinigd door ander groenonderhoud anders aan te pakken.

Schaapsherder Herbert Nijkamp geeft uitleg over zijn grazende kudde...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.