SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Dikke laag sneeuw in de regio met sneeuwjacht en code rood. Dit moet je weten

REGIO - In de regio is een dik pak sneeuw gevallen zaterdagnacht. Het KNMI heeft code rood afgegeven en geadviseerd om niet de weg op te gaan. We zetten wat handige vragen en antwoorden voor je op een rij.

Het sneeuwfront bedekt het hele land. Nog de hele zondag wordt er hevige sneeuwval verwacht. Het weeralarm van het KNMI ging zondag al vanaf middernacht van kracht en duurt 24 uur, omdat de sneeuw zaterdagavond ons land bereikt. Door een combinatie van regen gaat het ook ijzelen.

Wat betekent Code Rood?

Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet.  Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

Blijft de sneeuw lang liggen?

De voorspelling is dat er in onze regio ruim 20 centimeter sneeuw gaat vallen, wat zelfs richting de 40 centimeter kan gaan lopen. Zondag zal het de hele dag sneeuwen. Waarschijnlijk blijft het ook nog even liggen, omdat het volgende week koud gaat blijven.

Hoe rij ik veilig in de sneeuw?

Rijden is de sneeuw is gevaarlijk en vaak ook spannend. Maar als je de belangrijkste tips in je achterhoofd houdt komt het vaak wel goed. Zo moet je genoeg afstand houden. Ook moet je ver vooruit kijken om zo gevaren in te kunnen schatten, echter is het zicht wel beperkt tot mogelijk minder dan 500 meter. Het belangrijkste is om rustig op te trekken, zodat je niet in de slip raakt. 

Hoe koud gaat het worden?

De komende dagen is het vrij koud in de regio. Zondag en maandag schommelt de temperatuur tussen de -4 graden en de -8 graden. Dinsdag en woensdag kan het zelfs uitschieten naar -12 graden. Eind volgende week wordt het niet warmer dan -2 graden.

Mogen we schaatsen?

Dat mag. Natuurijsbanen mogen, ondanks de coronaregels, hun deuren openen. Je moet uiteraard wel anderhalve meter afstand houden en volwassenen mogen maximaal in groepjes van twee schaatsen. Kleedkamers van ijsverenigingen blijven dicht en bij koek-en-zopietenten mag je alleen afhalen. Als het te druk wordt kan de burgemeester een ijsbaan sluiten.

Wat is sneeuwjacht?

Sneeuwjacht is sneeuwval met windstoten boven windkracht 5 waardoor er vaak weinig zicht is, afhankelijk van de intensiteit van de sneeuw.

Alles over het weeralarm in Het RadioNieuws op LokaalGelderland TalkRadio...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.