SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Maakt alcohol je minder sociaal dan je denkt?

REGIO - Worden we van alcohol socialer dan we normaliter zijn? Sociale Angst Coash Remko Beekman is van mening dat dat niet zo is, vanwege de gevolgen die je ervaart door alcohol.

In de podcast Met Wie? vertelt hij aan Jesse Sprikkelman over een sociale angststoornis. "Ik merk dat ik van alcohol socialer wordt", zegt Sprikkelman. Beekman: "Dat lijkt inderdaad zo. Maar wanneer de alcohol uitgewerkt is voel je je vermoeider." En dat effect is dus veel groter dan de gezellige avond. "Je lichaam is de hele nacht bezig met het verwerken van de alcohol. Dat zorgt ervoor dat je 's ochtends niet uitgerust is. En daarmee laat je je heel makkelijk overvallen door angst."

Is Beekman dan tegen drinken? Nee zeker niet, legt hij uit. "Ik drink in het weekend ook wel één of twee wijntjes, maar daar hou ik het bij. Op oudejaarsavond heb ik wel wat meer gedronken, een glas champagne bijvoorbeeld. Maar ik merkte op nieuwjaarsdag gelijk dat ik me heel slecht voelde."

Voeding

Niet alleen het minderen van alcohol is goed voor je sociale gedrag. "Je moet ook echt op je voeding letten. Het klikt wat gek, maar als ik dat eerder had geweten dan had dat me een hoop ellende gescheeld. Je krijgt dagelijks veel verkeerde voedingsstoffen binnen."

En drink niet teveel koffie, wanneer je met sociale problemen te maken hebt. "Veel mensen weten niet wat koffie met ze doet. Je krijgt daar adrenaline van die voor een oppeppend gevoel zorgt. Maar wanneer je angstig bent wordt het alleen maar erger. Je krijgt dan een sneeuwbal-effect."

Jesse Sprikkelman in gesprek met Remko Beekman...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.