SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De Action nam voorzorgsmaatregelen.

Zutphen weet avondklokrellen in de kiem in te smoren

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Op verschillende plekken werd opgeroepen om in Zutphen te gaan rellen, specifiek bij winkelcentrum Het Waterkwartier. Maar door adequaat handelen van de politie en een duidelijke mening van de bevolking is het niet zover gekomen.

Lees verder onder de video...

Rond 20.00 uur verzamelde jongeren, die capuchons droegen, zich bij het winkelcentrum. Er was ook een politiemacht op de been die iedereen voor het ingaan van de avondklok wegstuurde. De potentiele onruststokers gingen ook allemaal netjes naar huis toe. Verschillende winkels hadden voorzorgsmaatregelen genomen. Zo had de Action de deuren geblokkeerd met winkelkarretjes en andere materialen. 

'Laat Zutphen heel' 

Via platformen zoals Telegram, Instagram en Facebook werd opgeroepen om te rellen, wat de afgelopen dagen ook al in andere steden gebeurde. De relschoppers konden echter weinig draagvlak vinden. "Jullie laten Zutphen heel! Anders ben je hier niet veilig", reageert een Zutphenaar in een Telegram-groep. 

Lees verder onder de foto...

De politie controleerde passanten.

Ook op Facebook viel de uitnodiging niet bepaald in de smaak. "Waag het niet dit in je hoofd te halen! Van Zutphen blijf je af", beklemtoont een vrouw uit het centrum. "Ondernemers hebben het al zwaar genoeg. Blijf van winkels af. En laat ook de politie met rust", zegt een ander.

De afgelopen twee avonden liepen er groepjes jongeren door Zutphen die naar eigen zeggen op zoek waren naar de rellen. Maar die hebben ze gelukkig niet kunnen vinden. De politie controleert fanatiek of mensen met een geldige reden op straat zijn, om zo ook potentiële onruststokers naar huis te sturen.

Niet uit de gemeente

Een deel van de oproerkraaiers die plannen in Zutphen hadden kwamen niet uit de stad. Via de sociale kanalen is te lezen dat groepjes uit bijvoorbeeld Apeldoorn en Deventer van plan waren om ook Zutphen onveilig te maken. Een Zutphense tiener: "Jullie zijn hier niet welkom! Verniel lekker je eigen spullen en blijf af van Zutphen.'

De gebeden van burgemeester Annemieke Vermeulen lijken te zijn gehoord. "Ik heb vertrouwen in het gezond verstand van onze inwoners", legde ze eerder al uit. Wel geeft ze aan dat de politie door de rellen in andere steden extra alert is. Ook worden ze ondersteund door de buitengewoon opsporingsambtenaren. 

Verslaggever Jesse Sprikkelman geeft toelichting...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.