SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zutphense gemeenteraad wil cultuursector zo maximaal mogelijk steunen

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Als het aan een groot deel van de Zutphense gemeenteraad ligt moeten culturele instanties bijgestaan worden door de gemeente. "De cultuursector is één van de sterke kanten van Zutphen", legt Marieke Schriks van de VVD daarover uit.

Zutphen krijgt geldm van de staat om de gemeente te ondersteunen in de financiële problemen die ontstaan door de coronacrisis. Zo'n negen ton is bedoeld voor de cultuursector, maar het is niet geoormerkt. Schriks: "Eén van de voorwaarden die worden gesteld is dat alleen subsidie wordt verleend als er géén gebruik is gemaakt van de maatregelen die het rijk biedt. Er kan een uitzondering worden gemaakt maar die is zo ingewikkeld dat het de sector vrijwel onmogelijk wordt gemaakt gebruik te maken van het subsidie."

Het college gaat met deze opstelling volledig voorbij aan de bedoeling van minister, menen VVD en ChristenUnie die samen de motie gestart zijn. "Dit blijkt ook uit haar brief aan de gemeenteraad waarin zij nadrukkelijk verzoekt het door haar beschikbaar gestelde geld daadwerkelijk in te zetten waarvoor het is bedoeld. Dat is de Zutphense cultuursector." Er is bij elkaar al een flink bedrag uitgeven aan cultuur. Eén van de grootste kostenposten is het in stand houden van de Hanzehof, de stadsmusea en het zwembad. Bij elkaar kost dat al 747.000 euro. 

Politieke steun

Tien lokale partijen hebben hun handtekening gezet onder de motie, wat betekent dat sowieso een meerderheid voor is. Alleen de SP heeft de motie opvallend genoeg niet ondertekend. Eerder kwam Kies Lokaal Zutphen Warnsveld al met een motie waarin ze stelde dat de gemeente ook ondernemers financieel moet helpen. 

Het coronavirus kost Zutphen miljoenen, maar dat krijgen ze wel terug, legt wethouder Harry Matser uit...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.