Zijn je goede voornemens niet gelukt? 'Begin dan gewoon opnieuw'
Stoppen met drinken of roken is vaak een goed voornemen.

Zijn je goede voornemens niet gelukt? 'Begin dan gewoon opnieuw'

De eerste maand van het jaar zit erop, een goed moment om je goede voornemens te reflecteren. Hou je ze nog een beetje vol? Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt dat de meeste mensen op 12 januari afhaken, de Lochemse ondernemer Dieuwertje Kuiper vindt dat jammer.

Veel mensen besluiten, na het afhaken, om er niet opnieuw mee te beginnen. Best gek meent Kuiper, want waarom moet je altijd op 1 januari beginnen? "Je hebt elke dag, eigenlijk elke seconde, een nieuwe kans om je leven anders in te richten. Om nieuwe dingen te proberen, om meer te doen van wat nu al voor jou werkt of om achter te laten waar je niet blij van wordt."

Ze kan erover meepraten, want ze is lifecoach. Wat dat is? "Als coach ondersteun ik mensen in het behalen van hun doelen. Zij zorgen dat ze later geen spijt krijgen van hun keuzes en (her)ontdekken dat ze zelf aan het roer staan van hun eigen leven. Dat gun ik iedereen!" Haar belangrijkste taak: "Ik stel heel veel vragen en soms houd ik je een spiegel voor als ik denk dat dat je verder gaat helpen."

Wil je je goede voornemens toch weer oppakken? Dan heeft Kuiper wel wat tips voor je.

Tip 1: Begin klein en concreet

"Leg voor jezelf vast wat je anders gaat doen, wanneer, met wie, in welke omgeving, hoe lang enzovoort. Voorspel ook welk (goed) gevoel je dit gaat geven. Eventueel kun je een extra geheugensteuntje voor jezelf maken: doe een armbandje om, leg een voorwerp neer in de kamer of hang een post-it op."

Tip 2: Laat weerstand vóór je werken.

"Weerstand kan bijvoorbeeld zijn: angst, onzekerheid, boosheid of het weglachen van je droom. Ga bij jezelf na waarom je deze emotie ervaart. De behoefte die erachter zit is namelijk heel waardevol. Misschien heb jij wel behoefte aan: zekerheid, steun van anderen of ontspanning. Zodra je wilt veranderen kun je bang worden dit soort dingen kwijt te raken. Zorg daarom dat je deze behoefte in je doel verwerkt. Is het bijvoorbeeld jouw droom om in het onderwijs te gaan werken, maar ben je bang voor een hoge werkdruk? Ga dan eens met een docent in gesprek om te kijken hoe hij/zij zorgt voor voldoende ontspanning. Of maak voor jezelf een mooi visueel bord met afbeeldingen van hoe ontspanning er voor jou uit ziet en integreer dit in je nieuwe droom."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.