SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Plannen voor nieuwe dierentuin gaan de prullenbak in na protest

LOCHEM - Het Warnsveldse bedrijf Zoo Consulants gaat toch geen dierentuin beginnen in Lochem. Ze wilde er exotische beesten plaatsen met een 'natuurbelevingscentrum', maar daar is een stokje voor gestoken. Ze wilde een zogenoemd ‘MicroMania’ ontwikkelen. 

Het dierenpark had moeten komen aan de Zutphenseweg in Lochem, maar dat vond de buurt geen goed idee. Ze waren bang voor overlast en maakte zich zorgen om het welzijn van de beesten. En vanwege dat laatste is ook de Gelderse Partij voor de Dieren zich ermee gaan bemoeien.

Er hadden dieren zoals de groene leguaan, de luiaard en de keizertamarin moeten komen. Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Luuk van der Veer: "We zijn tegen dierenparken. Het is zielig om dieren voor amusement achter de tralies te zetten."

Educatief, of niet?

Het park was mede voor educatieve doeleinden bedoeld, maar "als je wil zien hoe dieren leven kun je dat op internet vinden. Dieren worden gefilmd in het wild en dat is genoeg. Dat hadden ze honderd jaar geleden, toen ze begonnen met dierentuinen, nog niet. Het concept is nu achterhaald", beklemtoont de politicus.

In het voorstel naar de gemeenteraad stond dat de provincie zou meebetalen aan het park, via fondsen. Maar dat bleek onzin te zijn, zegt Van der Veer. "Die fondsen zijn er al twee jaar niet meer. En ik betwijfel of de provincie überhaupt mee wil betalen. Het is financieel gezien heel onhandig om in deze tijd een dierenpark te financieren. Het is een groot financieel risico."

De eigenaren van het Warnsveldse bedrijf waren niet bereikbaar voor commentaar.

Jelle Seubring in gesprek met Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.