SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

Hoogspanningskabels bij Zutphen onder de grond brengen lastig: 'er is geen geld'

ZUTPHEN - Het is erg onzeker of de hoogspanningskabels in de gemeente Zutphen op relatief korte termijn onder de grond kunnen worden gebracht. Hoewel de Rijksoverheid een groot deel van de kosten betaald, moet de gemeente zelf ook enkele miljoenen bijdragen. Maar dat geld is er simpelweg niet.

In totaal kost het verkabelen, zo wordt het onder de grond brengen genoemd, circa 18 miljoen euro. Vanuit de centrale overheid wordt zo'n tachtig procent betaald, maar de rest moet door gemeente betaald worden. De lijnen bij Zutphen en Warnsveld behoren tot de top tien van gevaarlijkste hoogspanningslijnen van het land. Er wonen ruim duizend mensen in het risicogebied, volgens de Gezondheidsraad.

De wens voor het verkabelen bestaat al lang. Bewoners willen het graag, en ook de politiek is groot voorstander. Maar het moet wel gefinancierd worden. Daarom heeft het college plannen uitgewerkt voor de financiering, maar het blijft lastig.

Een verzoek aan de provincie Gelderland om mee te betalen werd in eerste instantie afgeketst. Inmiddels staat de provincie nog wel open voor een gesprek, maar enkele jaren terug is besloten dat er niet wordt meebetaald aan dit soort projecten. Omdat er geen provinciaal belang is bij het ondergronds brengen van de kabels.

Om het plan alsnog mogelijk te maken bestaat er de kans om andere infrastructurele projecten uit te stellen of te schrappen. De gemeente heeft ook gekeken of de bewoners rondom de hoogspanningslijnen eventueel mee kunnen betalen. Echter lijkt dat plan verre van haalbaar, mede omdat het te weinig oplevert.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd ook gesproken over de verkabeling...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.