SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Bizar coronaprotest trekt door Zutphen: 'het is bijna angstaanjagend'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - Witte pakken, witte maskers en een zwarte rouwband met een wit kruis. Het zou zo een scenario uit een zombiefilm kunnen zijn, maar dit speelde zich zaterdag af in het centrum van Zutphen. De initiatiefnemers noemen het een ludiek protest tegen de coronaregels die gelden in het land.

Terwijl de anonieme stoet door de binnenstad trok sprak een robotstem het voorbijkomende publiek toe. Dat deed 'ze' met heftige boodschappen, zoals 'zelf nadenken brengt het algemeen welzijn in gevaar' en 'lichaamscontact veroorzaakt leed'. Doelend op de huidige maatregelen, die volgens de actiegroep disproportioneel zijn.

De actie is geïnspireerd op eerdere kunstzinnige acties uit het buitenland. In Bern noemt de actiegroep zich 'Guerilla Mask Force Bern'. De protestvorm, die verder vreedzaam verloopt, is al op meerdere plekken in binnen- en buitenland uitgevoerd.

Volgens Petra Ottenhof, één van de betrokkenen bij de actie, bleven veel mensen in Zutphen belangstellend kijken en luisteren. Ottenhof: "Veel toeschouwers bleven staan om het schouwspel te bekijken en fluisterden: 'Ja, hier gaan we naar toe, verschrikkelijk.'" Maar ondertussen is er ook kritiek op de manier van actie voeren. "Ik vond het gewoon angstaanjagend, ik ben blij dat ik mijn jonge dochter niet mee heb genomen naar de stad vandaag", aldus een bezorgde moeder.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.