SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Brummense politiek stemt unaniem in met strengere regels voor carbidschieten

  •  Veiligheid staat voorop
  •   03 december 2020
  •  

BRUMMEN - In de gemeente Brummen komt er komende jaarwisseling geen carbidverbod, maar wel worden de regels voor het carbidschieten aangescherpt. De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met de verscherping van de regels om de druk op de zorg en andere hulpverleners te verlichten.

Een voorstel om het carbidschieten helemaal te verbieden deze jaarwisseling werd niet gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad. Slechts drie raadsleden stemden voor, zestien stemden tegen. "Misschien is uitstel afstel, maar het verbod is dit jaar nodig", stelt D66-raadslid Rolf Schinkel. Het CDA pleitte voor een verbod. Raadslid Lenthe Van Zuidwijken: "Wij zien heel graag een verbod om ongewenste samenkomingen en ongelukken te verkomen."

Strengere regels

De regels worden deze jaarwisseling wel aangescherpt. Je mag alleen nog maar carbid schieten tussen 12.00 uur en 18.00 uur in plaats van bijna de gehele oudejaarsdag. "Het terrein moet worden verlicht als er na zonsondergang nog carbidschieten plaatsvind. Als het om vijf uur donker wordt, wordt er verzocht om het terrein eerder te verlichten", aldus burgermeester Alex van Hedel. Daarnaast geldt een beperking van het aantal van vijf carbidbussen met een maximum van dertig liter in een cirkel van honderd meter.

Er heerst de angst dat meer mensen carbid gaan schieten dit jaar, omdat vuurwerk verboden is. Dit om de druk op de zorg weg te nemen, die door corona hoog is. "Iedere knal van vuurwerk is illegaal en dus een overtreding. Carbidschieten moet een eigen handhavingstaak krijgen, ook al is dat een hele klus", aldus Van Hedel. "Carbid is vrij verkrijgbaar en wordt ook voor andere doeleinden verkocht, we moeten de veiligheidsvoorwaarden in acht nemen."

De mensen op straat zijn verdeeld over een carbidverbod...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.