SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Partijen slaan handen ineen om droogte aan te pakken

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

ZUTPHEN - De provincie, het Waterschap Rijn en IJssel, de Achterhoekse gemeenten, diverse natuurorganisaties en Vitens slaan de handen ineen. Samen willen ze met het programmaplan ‘Doen, delen, doordénken en doorpakken’ de droogte in de Achterhoek aanpakken.

De droge en zeer warme zomers van de afgelopen jaren, hebben ernstige consequenties voor de streek. Het hellende landschap ligt op verdichte, zanderige grond. Neerslag stroomt weg of verdampt, in plaats van dat het door de bodem wordt opgenomen. Sinds 2019 hebben provincie Gelderland, waterschap Rijn en IJssel, tien Achterhoekse gemeenten, Vitens, diverse natuurorganisaties, LTO Noord en 8RHK ambassadeurs hierover contact met elkaar gezocht.

De inwoners, bedrijven en organisaties van de Achterhoek kunnen zich uitgebreid laten informeren over de aanpak, via de zogeheten ‘etalage’. Deze etalage, waarmee verbinding wordt gezocht met betrokkenen, zal zichtbaar maken wat er in de omgeving gaat gebeuren. Naar verwachting kan deze etalage in 2021 bezoekers ontvangen.

'Doortastende aanpak'

Er zijn al verschillende locaties die integraal worden aangepakt, initiatieven die aansluiten bij toekomstige plannen. Zutphen speelt hier een grote rol in. Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “De Achterhoek heeft een doortastende aanpak nodig. Ik waardeer de grote betrokkenheid van onze partners."

Hein Pieper, dijkgraaf Waterschap Rijn en IJssel: “We gaan belangrijke stappen zetten die ook op de lange termijn effect moeten hebben. Daarom ben ik blij met de etalage, zodat omwonenden goed betrokken blijven over de manieren waarop droogte en weersextremen regionaal worden aanpakt.”

De droogte teistert de streek al lange tijd...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.