SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Partij voor de Dieren voelt niks voor carbidschieten: 'Het is gevaarlijk'

REGIO - Dit jaar mag er, om het zorgpersoneel niet nog meer te belasten, geen vuurwerk afgestoken worden. Veel mensen zien het carbidschieten als een goede vervanging, waar de Gelderse Partij voor de Dieren niet blij mee is.

Luuk van der Veer, fractievoorzitter van de Statenfractie, vertelt in de podcast Met Wie? over het vuurwerkverbod. Hij is er blij mee, maar "het is nu een eenmalig verbod. Er werd ook gedacht over een landelijk verbod voor na die tijd, we hopen dat die er komt." Maar carbidschieten is volgens hem geen goede oplossing.

Lees verder onder de podcast...

"Ik vrees dat veel mensen die nu geen vuurwerk mogen afsteken overgaan op carbid. De melkbussen worden steeds groter, wat het ook zo gevaarlijk maakt. Ik denk dat het ook makkelijker voor de politie is om te handhaven, want ze weten nu niet of die knal van vuurwerk of carbid afkomt.", legt hij uit.

Net als bij vuurwerk kunnen dieren last krijgen van de knallen. "Dieren hebben er veel last van. Ze schrikken of schieten in de stress." Ook hoopt hij dat mensen niet naar Duitsland gaan, om daar vuurwerk te halen. "Ik hoop dat mensen verstandig zijn. Ook gezien alle afgerukte ledematen."

Ook geen vuurwerkshows

Er is een kans dat het vuurwerkverbod zal blijven. Veel mensen opperen dan om een algemene vuurwerkshow te geven, per gemeente. Dat ziet Van der Veer ook niet zitten. Hij heeft liever wat anders: "Je hebt alternatieven zoals drones. Dat ziet er ook mooi uit! Dan heb je de uitstoot van zware metalen niet. Een show kan ook op een hele andere manier", beklemtoont hij in de podcast.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.