SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Het team van Re-Sell Zutphen, vorig jaar.

Geen vuurwerk deze jaarwisseling: verkopers zijn niet blij

  •  'Alles was al ingekocht'
  •   13 november 2020
  •  

ZUTPHEN - Slecht nieuws voor grote vuurwerkliefhebbers. Het kabinet heeft het verkopen en afsteken van vuurwerk de komende jaarwisseling verboden. En daar zijn de vuurwerkhandelaren in onze regio niet blij mee

"Het vuurwerkverbod is verschrikkelijk. Onze bestelling aan vuurwerk was al onderweg", vertelt eigenaar Joyce Aalbers van kringloopwinkel Re-sell. "Daarbij: vuurwerk wordt toch wel gekocht en afgestoken. Je hoeft alleen maar de grens over te gaan."

Bij Arjan Holland, eigenaar van HollandVuurwerk hakt het er ook flink in. "We hadden weinig keus. Zo langzamerhand wordt ons alles ontnomen, daarnaast komt het vuurwerkverbod vijf voor twaalf en zijn de inkopen al gedaan."

Net zoals Re-sell zijn de inkopen van vuurwerk begin dit jaar al gemaakt. Het zijn vele kosten die waarschijnlijk dit jaar niet meer terug te winnen zijn. Beide onlinewebshops bleven open tot dat het kabinet het besluit heeft maakte. Vrijdagmiddag ging de kogel pas door de kerk. 

"Het vuurwerkverbod is misschien ook een stap naar definitief, het is al jaren een flinke discussie", aldus Holland. De gemeente Zutphen is nog sceptisch met een éénjarig vuurwerkverbod. Ze hebben gezegd vooralsnog gewoon het advies van het kabinet op te volgen en geen verdere stappen te nemen. 

Goed nieuws voor zorgverleners

Voor ziekenhuizen is het juist goed nieuws, want zij hebben namelijk hun handen al vol aan coronapatiënten. Ondanks het vorig jaar niet ging om een groot aantal vuurwerkslachtoffers leek het eerder al niet verstandig om aankomend jaar met vuurwerk het nieuwe jaar in te gaan.

Vorig jaar vielen er tijdens de jaarwisseling wel een aantal ongelukken met vuurwerk, maar zou het niet om grote aantallen gaan. De meeste vuurwerkslachtoffers konden na een behandeling of na een nachtje in het ziekenhuis alweer naar huis.

Het verbod lijkt dit jaar daarbij ook voor de politie ook een uitkomst. De jaarwisseling is al een risicovol moment waar veel gebeurt en ook misgaat, maar het kost ook veel inspanning om zoveel te moeten handhaven.

Verslaggever Harm Seubring vroeg naar meningen over het vuurwerkverbod...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.