SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

GGD: 'Commerciële teststraten houden zich niet aan meldingsplicht'

Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

REGIO - De GGD Noord- en Oost-Gelderland waarschuwt voor vertroebeling van de coronacijfers. De organisatie ziet dat een aantal commerciële teststraten in de regio zich niet aan de meldingsplicht houden. Die plicht houdt in dat de betrokken arts of laboratorium elke positieve testuitslag moet melden bij de GGD.

In een oproep schrijft de GGD: "Het gevolg is dat er geen scherp beeld meer is van de cijfers en de verspreiding van corona. Hierdoor komt de volksgezondheid in gevaar. De cijfers die het RIVM verzameld worden onvolledig en daardoor onbetrouwbaar. Hierdoor wordt het lastiger om te beslissen welke maatregelen nodig zijn om verspreiding van het virus tegen te gaan. De GGD roept commerciële teststraten dan ook op positieve uitslagen altijd aan de GGD te melden."

Doel meldplicht

Corona is volgens de wet Publieke Gezondheid een infectieziekte A. In deze categorie dient elk ziektegeval gemeld te worden. Het doel van de meldplicht is dat de GGD weet hoeveel mensen het virus hebben en waar het virus is. ‘Alleen met die informatie kunnen we het virus op een goede manier indammen. Zo kunnen we de volksgezondheid te beschermen’, aldus de GGD.

Er wordt landelijk gekeken naar de mogelijkheid om een portal te maken waarin uitslagen gemeld kunnen worden. Omdat deze portal er nog niet is, stelt de GGD Noord- en Oost-Gelderland een tijdelijke meldingsregeling in werking. De GGD accepteert een positieve uitslag alleen als voldaan is aan twee eisen: als de test door het RIVM gevalideerd is èn als de test is afgenomen onder toezicht van een BIG-geregistreerde arts.

Gevalideerde testen

Het RIVM heeft de PCR-test en een aantal sneltesten gevalideerd. Dat betekent dat uitslag van deze testen onder vaste voorwaarden te vertrouwen zijn. De sneltesten zijn alleen gevalideerd als ze afgenomen worden bij mensen met klachten. Voor het testen van mensen zonder klachten moet meer onderzoek worden gedaan.

De GGD accepteert alleen de uitslagen van gevalideerde PCR- en sneltesten onder voorwaarden zoals dat de test moet afgenomen zijn door een BIG-geregistreerde arts en het moet via een erkend laboratorium gegaan zijn.

Twijfel

Als de GGD twijfelt over de test, uitvoering en/of uitslag, worden mensen gevraagd zich opnieuw te laten testen in een GGD-teststraat. De GGD spant zich hierbij om deze mensen met voorrang te testen. De patiënt moet de uitslag in isolatie afwachten. Het bron- en contactonderzoek wordt gestart als de uitslag van de hertest bekend is.

In Zutphen is een teststraat, die wel van de GGD is...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.