SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Anton Menkveld van MixxiM Bar & Lounge.
Maak lokale journalistiek mogelijk. Klik hier om LokaalGelderland te steunen!

Horeca-experiment dupeert cocktailbar, Zutphen keert compensatie uit

ZUTPHEN - Het experiment van de gemeente Zutphen om de vaste sluitingstijden van de horeca los te laten, pakt ook negatief uit. Horeca-ondernemer Anton Menkveld, die cocktailbar MixxiM exploiteerd in het centrum, zegt omzet te hebben misgelopen. De gemeente heeft Menkveld gelijk gegeven.

Zijn bar, MixxiM Lounge & Cocktails, heeft als één van de weinige plekken een vergunning om ook 's nachts open te zijn. Daardoor kwamen de mensen die nog iets langer door wilden gaan naar hem, als de rest van de horeca het licht uit deed. Maar sinds die ondernemers hun sluitingstijd zelf mogen bepalen, komen ze niet meer naar MixxiM toe.

Dat heeft dan ook gevolgen gehad voor de cocktailbar. "Ik ben nooit blij geweest met het feit dat ze op deze manier een proef deden. Want ik wist dat dat voor mijn bedrijf een nadeel zou gaan hebben", legt Menkveld uit. "De overloop, vanuit andere ondernemingen, is erg belangrijk voor ons."

'Het bleef stil

De ondernemer gaat verder: "Om half 3 moest de deur dicht en ik moest om half 4 leeg zijn. Omdat bedrijven met een dagvergunning om half 3 leeg moesten zijn kwamen ze naar mij toe. Tot ik ze op een gegeven moment niet meer zag, het bleef echt stil. Dat kwam door het experiment." 

"Mijn bovenverdieping blijft in de nacht leeg", schrijft Menkveld naar de gemeente. "Dat scheelt circa twintig mensen per avond of één vaatje bier in het weekend." In 2019 schonk hij daardoor zo'n 1100 lieter bier minder. "Ik heb de gemeente een rekening voor alle bieromzet gestuurd. Als ik echt tot in de detail ga rekenen zou het vele malen hoger zijn."

Ondernemingsrisico?

De gemeente keert hem nu een tegemoetkoming uit van een krappe vijfduizend euro. Een onafhankelijke adviescommissie heeft dit bedrag bepaald. Volgens de commissie is MixxiM in vergelijking met andere ondernemers onevenredig getroffen en valt het dus niet onder het ondernemersrisico.

Ook Menkveld beklemtoont dat het niet onder ondernemingsrisico valt. "Nee, want het wijzigen van beleid is geen risico voor ondernemers. Het gaat hier om beleidsvoering niet om hoe ik mijn onderneming run." Er is een kans dat in de toekomst andere ondernemingen tot diep in de nacht open blijven. "We waren al bezig met nieuwe ideeën hiervoor. Onder andere een nieuwe locatie, maar het coronavirus heeft roet in het eten gegooid." 

Burgemeester Annemieke Vermeulen gaf eerder toelichting over de verruiming van de openingstijden...

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.