SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Lochem binnenkort voorzien van vleermuiskasten

  •  Help de biodiversiteit!
  •   15 oktober 2020
  •  

LOCHEM - Samen de vleermuizen helpen aan een slaapplek: deze inspanning komt vanuit de vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel) en de gemeente Lochem. Ook de inwoners uit Lochem helpen een handje mee om zich in te spannen voor biodiversiteit.

Het is essentieel om de vleermuizen te helpen aan een slaapplek. Er zijn namelijk steeds minder rustplekken voor de vliegende nachtdieren. En dit moet anders, want de vleermuis is erg belangrijk om de insectenstand in balans te houden.

VleGel is samen druk bezig gegaan met inwoners uit Lochem. Komende maanden wordt Lochem voorzien van 50 vleermuiskastjes. Deze vleermuiskastjes hangen bij de inwoners zelf.

Wethouder van Zeijts licht toe: "Vleermuizen slapen bijvoorbeeld in de spouwmuur van een huis, op zolder of in een holle boom. We isoleren huizen tegenwoordig zo goed, dat de vleermuis steeds minder holle ruimtes heeft om overdag in te slapen. Daarom is het goed om met elkaar te bekijken wat we kunnen doen om het aantal rustplekken voor vleermuizen te behouden. Bij nieuwbouw kunnen we speciale stenen inmetselen voor vleermuizen. Maar ook bij bestaande bouw kunnen we iets doen om de vleermuis te helpen. Bijvoorbeeld met een vleermuiskast."

Eisen

Het ophangen van een vleermuiskast is niet zo gedaan. Het moet erg zorgvuldig worden gedaan. Voor de inwoners is het belangrijk dat ze zich alleen opgeven als ze een plek in hun tuin hebben die:

  • In de zon, op het (zuid)westen hangt
  • Een stevige boom of gebouw heeft om de kast aan op te hangen
  • Een rustige plek biedt
  • Een plek biedt die in de luwte ligt
  • Een vrije aanvliegroute heeft, dus geen blad of takken voor de invliegopening
  • Op minimaal op 3 meter hoogte is

VleGel geeft aan dat er maar plek is voor 50 vleermuiskasten. Ieder huishouden heeft recht op 1 vleermuiskast en op=op. Alleen geschikte plekken komen in aanmerkingen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.