SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Lachgas gebruiken in het openbaar wordt in Zutphen verboden

ZUTPHEN - Het recreatieve gebruik van lachgas in de openbare ruimte wordt zeer waarschijnlijk verboden in Zutphen. Het college van burgemeester en wethouders wil een verbod opnemen in de plaatselijke wetgeving. De politie en handhavers kunnen straks gebieden aanwijzen waar het gebruik niet meer mag.

Lachgas is nu nog een 'gewoon' legaal middel, en dus ook niet verboden. Maar de laatste jaren wordt het gas steeds vaker recreatief gebruikt, als middel om in een fijne roes te komen. Het gebruik in de openbare ruimte zorgt steeds vaker voor overlast.

Lokaal verbod

De overlast bestaat onder meer uit groepsvorming en zwerfafval. De lachgaspatronen worden vaak gewoon op de grond achtergelaten. Meerdere gemeenten komen de afgelopen tijd met een verbod, Zutphen wil nu volgen. De gemeenteraad moet nog wel goedkeuring geven voor het verbod, en was vorig jaar nog verdeeld over de kwestie. Zo noemde SP'er Nils Müller het 'betutteling' en stelde Rick Verschure van Burgerbelang dat een verbod alleen zin heeft als er goede handhaving is.

De handhaving is echter nog een uitdaging. "Een specifieke bepaling over lachgas brengt met zich dat concreet moet worden aangetoond dat de hinder of overlast inderdaad is veroorzaakt door bijvoorbeeld het gebruik van lachgas. In de praktijk kan dit lastig zijn", aldus de gemeente.

Zutphen loopt voor op een mogelijk landelijk verbod. De kans is groot dat de verkoop en in het bezit hebben van lachgas voor oneigenlijk gebruik verboden wordt. Het is echter nog niet duidelijk wanneer zo'n landelijk verbod er zou komen.

NOS op 3 geeft uitleg over lachgas...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.