Scholieren leren bijna niks over homoacceptatie
- 21 november 2016
- Jesse Sprikkelman
GEM. ZUTPHEN - Iemand die met zijn of haar geaardheid worstelt op de middelbare school moet het maar zelf uitzoeken. Als je er echt niet uit kan komen wordt je waarschijnlijk pas geholpen nadat je zelf bij iemand aangeklopt hebt. Middelbare scholen in Zutphen en Warnsveld besteden amper aandacht aan de acceptatie van homoseksualiteit. Dit blijkt uit informatie van leerlingen die ondervraagd zijn.
“Vanuit school is er nooit input geweest of enige informatie over het accepteren van mensen met een andere seksueel voorkeur.”
Alleen bij biologie
Op het Isendoorncollege wordt amper tot geen les gegeven over homoacceptatie. “Nee dat is niet iets waar veel over gesproken wordt” aldus de leerling. Het stedelijk besteed er ook geen aandacht aan, alleen in het hoofdstuk ‘voortplanting’ bij biologie. “Ik ben gelukkig zelf nooit gepest, of heb het gevoel gehad dat ik niet geaccepteerd werd. Maar dat komt vooral door de openheid van mijn eigen vrienden. Vanuit school is er nooit input geweest of enige informatie over het accepteren van mensen met een andere seksueel voorkeur” zegt een oud-leerling van het Stedelijk.
Taboe tot doodgewoon
Op het Praktijkonderwijs Zutphen lijkt homoseksualiteit zelfs een taboe te zijn. “Ja het wordt wel eens besproken, vast ook wel is in de les. Maar dan vliegen de homofobe opmerkingen weer door het lokaal” vertelt leering. De mentaliteit van de Vrije School staat daar weer lijnrecht tegenover. “Veel medescholieren vallen op het andere geslacht of het maakt ze niks uit. Het is de normaalste zaak van de wereld. In de lessen wordt er geen aandacht voor besteed, dat vind ik wel minder. Naast Paarse vrijdag wordt er niks over verteld.” Op de Vrije School is er wel een GSA (Gay-Straight Alliance), dat is een groep leerlingen die er voor wilt zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn.
Iets vooruitgang
Op het Baudartius College wordt er in vergelijking met andere scholen met meeste over gesproken in de lessen. Al is dit nog erg weinig. “Er is wel eens wat verteld over homoseksualiteit en transgenders. Toen ik begon op school was dit helemaal niet zo, dus er zit wat vooruitgang in. Maar dat is niet heel veel.” Een andere leerling vertelt dat vooral een dag in het jaar de aandacht er op ligt: "Wel hebben we eens in het jaar een paarse vrijdag, die bekend staat als de dag tegen homofobie. Op deze dag dragen veel docenten iets paars en worden leerlingen verzocht dit ook te doen." Hij vindt ook dat eens per jaar voldoende moet zijn.
Omarming LHTB-cultuur
In Zutphen wordt de LHTB-cultuur (Lesbisch, Homo, Bi, Transgender) amper openbaar omarmt. In mei j.l. kwam het regenboogzebrapad weer ter sprake. Een zebrapad in de kleuren van de regenboog. In de forumvergadering bleek dat veel partijen niets in zo’n zebrapad zagen maar het liever bij de oorzaak aan wouden pakken. “We zullen wel aandacht moeten geven aan het probleem als mensen zich niet happy voelen in Zutphen” zei wethouder Coby Pennings toen. Tot op heden heeft de gemeente daar niks over naar buiten gebracht.
Ook weigerde de gemeente op internationale Coming-Outdag de regenboogvlag te hijsen. Dit deden 80 andere gemeenten in Nederland wel. De reden van Zutphen om dat niet te doen was dat het niet in het vlaggenprotocol staat. “Uiteraard ondersteunen wij de gedachte, maar wij vlaggen alleen volgens vlaggenprotocol. Dit wordt landelijk vastgesteld” aldus persvoorlichter Robert-Jan Bax toen.
Lees ook: Video | Frans Bruning (IPV) wil van Brummen een regenbooggemeente maken