SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Archieffoto.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Vuurwerkverbod nog onzeker, maar carbidschieten in Zutphen verdwijnt

  •  Geen knallende bussen
  •   16 september 2020
  •  

ZUTPHEN - Het grootschalige carbidschieten in Zutphen verdwijnt. Dit nog voordat er iets duidelijk is over een eventueel vuurwerkverbod. ETP Zutphen, de enige vereniging die het nog op grotere schaal deden, zetten na zeven jaar een streep door de jaarlijkse traditie.

''Het is hartstikke leuk geweest, maar door corona gaan we toch allemaal nadenken. Het is jammer, maar het is nou eenmaal zo", vertelt organisator Stan Hompe. Het kost de vereniging te veel geld. Geld wat ze niet terugverdienen. Daarom is het besluit genomen om het te stoppen met het evenement.

'Het is leuk geweest'

Ondertussen laait ook de discussie over het vuurwerkverbod weer op. Maar daar heeft het besluit niets mee te maken. "Je zit met veel wet- en regelgeving", aldus Hompe. Hoewel carbid net als vuurwerk veel overlast kan veroorzaken, mag je carbid op nog minder plekken gebruiken. Het moet buiten de bebouwde kom, al is dat bij de ETP niet het probleem.

Het coronavirus speelt dit jaar ook parten. Het houden van de anderhalve meter afstand kan roet in het eten gooien. Daarnaast kan er ook minder publiek aanwezig zijn. De opbrengst zou dan helemaal minimaal zijn. Hompe: "Het blijft een fijne bezigheid om te doen, maar het gedoe erom heen maakt het echter niet meer helemaal mogelijk. Vergunning vragen, opbouwen en afbreken. Het kost allemaal een hoop geld." Het kostenplaatje loopt al op tot zo'n duizend euro. "Maar krijg je er maar drie à vierhonderd euro van terug. Het moet wel leuk blijven.''

Hompe vindt het goed om er nu een punt achter te zetten. ''Het was leuk om te doen al die jaren, maar op een gegeven moment moet je kunnen zeggen: zo ver en niet meer verder." Carbid schieten blijft in Zutphen nog wel toegestaan, maar wel onder strike regels. Een grootschalig evenement wordt in ieder geval niet meer georganiseerd bij de wielersportvereniging.

Begin dit jaar vroegen we voorbijgangers of carbid nog wel zou mogen...


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.