SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Zutphenaren schilderen eigen zebrapad om hardrijders tegen te gaan

ZUTPHEN - De Harenbergweg oversteken in Zutphen kan soms nog wel een uitdaging zijn. Er wordt hard gereden door automobilisten, terwijl je er maar 50 km/u mag. Gebruikers van het naastgelegen educatieve centrum de Kaardebol zijn het zat, en schilderden hun eigen zebrapad op de weg.

Rechtsgeldig is het aangebrachte zebrapad niet. Automobilisten hoeven er niet te stoppen en voetgangers hebben dus geen voorrang. Daarvan zijn de makers bewust. Ze hebben dan ook gekleurde strepen gebruikt, waardoor het een regenboogzebrapad is geworden. Maar het is vooral bedoeld om een statement te maken naar de gemeente. Er moet een echt -zwart-wit gestreept- zebrapad komen, stellen ze.

Sportief oppakken

Met bordjes bij het geschilderde zebrapad wordt aan voetgangers duidelijk gemaakt dat ze geen voorrang hebben. Als automobilist is het zebrapad ook slecht te zien, je ziet de strepen pas als je er bijna overheen rijdt. Met een ander bordje worden automobilisten gewaarschuwd voor de geïmproviseerde oversteek. Maar die zullen het bordje niet kunnen lezen als ze in hoog tempo voorbij rijden.

Maar een zebrapad op de weg schilderen, mag niet zomaar. Maar de gemeente ziet de achterliggende boodschap, zegt woordvoerder Louwina Kadijk. "We vatten deze actie om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid sportief op", legt ze uit. "We staan dan ook open om te kijken naar de mogelijkheden."


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.