Er komt een Zutphense jongerenraad: 'Jongeren worden te weinig vertegenwoordigd'
Initiatiefnemer Mark Purperhart.

Er komt een Zutphense jongerenraad: 'Jongeren worden te weinig vertegenwoordigd'

Vanaf oktober zal er in de gemeente Zutphen een jongerenraad aan het werk gaan. Dit om op te komen voor jongeren en om te zorgen dat de focus niet verloren raakt op de jonge inwoners. 

Het is niet de eerste keer dat er geprobeerd wordt om een jongerenraad op te zetten. Maar initiatiefnemer Mark Purperhart weet zeker dat het hem wel gaat lukken. "Dit heeft te maken met de timing, de drive en de hoop die aanwezig is, niet alleen bij mij persoonlijk, maar ook anderen in de gemeente en jongeren van Zutphen."

Purperhart wil niet zeggen dat jongeren te weinig vertegenwoordig worden in de gemeente. Maar "ik heb wel het idee dat de jongeren te weinig worden vertegenwoordigd. In de politiek, en dan kun je denken aan landelijk, provinciaal maar ook zeker lokaal, worden er beslissingen genomen, waar wij, jongeren in de toekomst mee moeten leven. En als wij later erachter komen dat wij niet akkoord zouden gaan met deze beslissingen wie is dan de schuldige?" 

Een betere toekomst

De jongerenraad zal een brug moeten zijn tussen de politiek en de jongeren. "Op deze manier brengen wij beiden partijen bij elkaar. En hopelijk kunnen we samen werken voor een betere toekomst." Echter stelt een jongerenraad natuurlijk niks voor zonder leden. En daar zijn ze nog fanatiek naar op zoek! "Ik ben op zoek naar jongeren die op zoek zijn naar een uitdaging. Ik daag ze hierbij uit om zich aan te melden en mee te praten over de belangen van de jongeren van Zutphen.

Het is belangrijk dat er een groep zal komen met zoveel mogelijk diversiteit, beklemtoont Purperhart. Hoe diverser hoe beter: "Wat ik wel wil proberen is om zo goed mogelijk mix te hebben in de raad. Waarbij elk niveau, elk cultuur, elk belang van Zutphen vertegenwoordigd worden."

Advies geven

Advies geven zal een belangrijke taak worden van de raad. Vooral richting de gemeenteraad, als het gaat om onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren. "Twee maal per jaar zal er een jongerenvergadering plaatsvinden, waarbij alle jongeren van Zutphen uitgenodigd worden om te praten over onderwerpen waar de raad zich op moet gaan richten. En de raad zal activiteiten en evenementen organiseren voor de jongeren hier in Zutphen en omgeving", legt de initiatiefnemer uit. 

Eén van die onderwerpen is vooral het verhuizen naar de grote steden, wat veel jongeren doen. Dat is iets wat volgens Purperhart echt niet nodig is. Hij wil ervoor zorgen dat jongeren in de regio blijven en niet vertrekken naar het Weten. Verder zijn ook wonen, onderwijs en werkgelegenheid onderwerpen die veel aandacht zullen krijgen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.