SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Al zes jaar twee lege plekken in de regio: MH17-ramp wordt herdacht

REGIO - Een zwarte dag in de geschiedenis van Nederland. Precies zes jaar geleden stortte vlucht MH17 neer. In de LokaalGelderland-regio wordt er nog dagelijks gedacht aan de de slachtoffers van de ramp. 

Rowen uit Zutphen

Nog maar 12 jaar was hij, Rowen Bats uit Zutphen. Samen met zijn moeder zat hij in het vliegtuig dat boven Oekraïne uit de lucht geschoten werd. Zutphen was geschokt door zijn overlijden. Een jaar later, op 4 juli 2015, was zijn crematie. Ruim vijfhonderd mensen verzamelden zich bij crematorium De Omarming, waaronder veel jongeren van zijn leeftijd. 

Voor Bats is in Leesten-Oost een monument geplaatst, bij de skatebaan waar hij graag kwam. 

Tallander uit Brummen

Ook Tallander Niewold uit Brummen zat in het vliegtuig. De Brummenaar was op weg naar zijn broer Julian en zus Lidwina in Zuidoost-Azië. Zijn broer Michaël, werkzaam bij RTL, plaatste een eerbetoon aan zijn broer op de nieuwswebsite. 

Hij schreef: “Iets langer dan een maand geleden zat ik op Bali, waar een vriend van mijn broer Julian me drie uur lang met een mechanische naald speldenprikken uitdeelde. Ik liet een tatoeage zetten. Iets waarvan ik vijf maanden geleden niet had gedacht dat ik het ooit echt zou doen. Zo groot, en op die plek. Maar hij staat er wel. Het is een uiting van de onlosmakelijke band tussen familieleden, de bloedband. In de band staan de Indonesische woorden 'satu darah'. Dat betekent, letterlijk vertaald, 'één bloed'. Het is de band die mijn broer Tallander wilde zetten tijdens zijn vakantie op Bali, afgelopen zomer. Het is daarmee ook een soort van rouwband geworden, zo een die voetballers om hun mouw dragen ter nagedachtenis aan een gestorven clubicoon.”

Vandaag staat Nederland stil bij het verlies van alle slachtoffers. De Stichting Vliegramp MH17 heeft ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen ervoor gekozen de herdenking te beperken tot een livestream.

Ook vorig jaar werd de vliegramp herdacht in Zutphen...


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.