SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
De bedenkers van de scheurkalender.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Zutphen krijgt eigen scheurkalender: 'deze stad verdient het!'

ZUTPHEN - Vanaf 1 januari zal die op veel toiletten te vinden zijn in Zutphen: de 'enige echte Zutphense Scheurkalender'. De kalender komt vol te staan met de bekende Gert & Tess-cartoons van Studio ToonWorkz. Allemaal met herkenbare plekken, opvallende gebeurtenissen en de bijzondere historie van de hanzestad.

"Er is in onze stad zo veel te doen, mooie evenementen, prachtige historie, die passen allemaal perfect in deze kalender", vertelt Maarten van Kranenburg, één van de mensen achter de kalender. "Alle dagen worden in cartoon-vorm verwerkt en natuurlijk ontbreken de strips van Gert & Tess daarbij niet."

Zutphenezen-strip

Al jaren maakt John Post, ontwerper van Studio ToonWorkz, de bekende Gert & Tess-cartoons waarin het leven van de Zutphense bevolking centraal staat. Post: "De kalender bevat verschillende bekende, maar ook minder bekende plekjes in Zutphen en omgeving die terugkomen met een beschrijving. Tevens komen de liefhebbers van rebussen en de plaatjes met 10 verschillen ruimschoots aan bod."

In de kalender komen ook organisaties en bedrijven uit Zutphen voorbij. Maar ook voor de rijke geschiedenis van de stad is ruimte. "Wat we absoluut niet moeten vergeten is ‘De Vrolijke Canon van Zutphen’”, vertelt John. “We stellen samen met archeoloog Davy Kastelein een lijst op met historische onderwerpen die in vogelvlucht de geschiedenis van onze mooie stad vertellen. Hij had daarbij twee opdrachten: in de eerste plaats moet het een gebeurtenis zijn waarover wij een grap kunnen maken en ten tweede mogen het echt wel voor het grote publiek onbekende gebeurtenissen zijn. Dit is dan de eerste en tot nu toe enige echte Canon van Zutphen. En daar leren we met z’n allen ook nog wat van!"

De kalender is te reserveren bij Boek en Buro aan de Beukerstraat in het centrum van Zutphen. Maar totdat het zover is wordt de kalender nog gevuld met cartoons.


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.