SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Opinie: Bedankt voor je racistische reactie

ZUTPHEN - "De mensen vervelen zich en gaan natuurlijk weer mee als een schaap met de meut in Amerika", aldus Katinka Lilith Kappert. "Heeft niets met huidkleur te maken", schrijft Michel Hartman. "Zeurpieten", tikt Roel Wijker en "Tja vraag je dan ook lekker zelf helemaal om", reageert Henry Stoffer. Zomaar een greep uit de reacties op het Black Lives Matters-protest in Zutphen. 

Je leest nu een opiniestuk. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier

Een groep tieners organiseerde vrijdag een protest tegen discriminatie. "Er is een vrouw die ik in de bus zie, die altijd zegt dat ik er niet in mag. Ook word ik gelijk achtervolgd in de winkels. Als ik zeg dat ik netjes alles betaal blijven ze me achtervolgen", gaf de 18-jarige Rugiatu Fofanah als voorbeelden van incidenten die ze meemaakt. Het achtervolgen in de supermarkt werd de kop van het artikel. De reacties die daarop kwamen waren alles behalve steunend. De reacties laten precies zien waarom dit soort protesten belangrijk zijn. 

Iedereen is bevooroordeeld. Of het nou om huidskleur, leeftijd, geaardheid of automerk gaat. We hebben allemaal een eerste indruk en dat is menselijk. Wat de boodschap van de protesten is, is dat je die bevooroordeeldheid niet altijd gelijk moet uiten. We zijn allemaal mensen; het maakt niet uit hoe we eruit zien, in wat voor een auto we rijden of hoe we ons gedragen. In het oosten van het land, waaronder in Zutphen, wordt veel ontkent dat racisme een probleem is. Maar de reacties op het verslag van het protest laten zien dat dit echt wel het geval is. 

"Je mag best openlijk toegeven dat je racistisch denkt"
Jesse Sprikkelman

Het mooie aan Nederland is dat we onze mening mogen geven! Je mag discussiëren over het racismeprobleem, je mag het hebben over de manier van demonstreren en je mag best openlijk toegeven dat je racistisch denkt. Doe dit dan wel met goede argumenten. Leg uit waarom het altijd aan een bepaalde groep mensen ligt. En leg uit waarom ze zich aanstellen. Een goede discussie is geen racisme. Korte beledigende reacties zijn dat wel. 

Bijna alle reacties waren negatief richting de organisatoren en het algemene racisme-probleem. Al deze mensen waren niet op de parkeerplaats waar het protest was te vinden. Ze zaten thuis achter hun computer botte reacties te tikken. En dat is fijn! Want al deze mensen laten zien waarom we moeten opkomen tegen racisme en waarom het echt een groot probleem is. Bedankt voor het verhelderende inzicht. 

 


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.