SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

GroenLinks wil onderzoek naar gif in de natuur

REGIO - GroenLinks wil weten hoe het staat met de verspreiding van landbouwgif in Gelderse wateren en natuurgebieden. Statenlid Charlotte de Roo, wil van Gedeputeerde Staten weten of er ook in de regio onderzoek gedaan is naar de verspreiding van pesticiden. Zij maakt zich zorgen dat ook in Gelderland pesticiden aangetroffen worden in hethart van natuurgebieden en wateren. Dat kan een ernstige bedreiging zijn voor de dieren en planten in Gelderland. 

GroenLinks wil van GS weten wat zij zal doen, indien ook in Gelderland, landbouwgif in de natuur en in water wordt aangetroffen. GroenLinks stelt voor dat er maatregelen genomen worden om te komen tot een beperking van het gebruik van pesticiden en tot het instellen van pesticide vrije bufferzones. Een en ander ook in het licht van de voornemens van de Europese Commissie om biodiversiteit te verbeteren (Biodiversiteit Strategie Com (2020) 380).

 Chemische bestrijdingsmiddelen

Uit onderzoek in Drenthe naar de verspreiding van in de landbouw gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen (pesticiden) blijkt dat deze middelen zich tot in het hart van de grote natuurgebieden hebben verspreid. Deze pesticiden zijn in mest en planten gevonden. Bovendien blijkt dat bij de toelating van pesticiden niet wordt gekeken naar de cumulatieve effecten (opeenstapeling van middelen en effecten). De Gezondheidsraad doet hier inmiddels onderzoek naar. Pesticiden tegen schimmels, onkruiden en insecten hebben een sterk negatief effect op de biodiversiteit.

Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland.


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.