Zutphen verwacht tekort van ruim twee miljoen op begroting

Zutphen verwacht tekort van ruim twee miljoen op begroting

De gemeente Zutphen verwacht een tekort van ruim 2,1 miljoen euro op de begroting van dit jaar. Dat blijkt uit een rapportage van de gemeente, die wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. De coronacrisis heeft ook een flinke invloed.

Vooral binnen het sociaal domein wordt er nog steeds teveel geld uitgegeven. Zo is nu al merkbaar dat de kosten voor de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de kosten voor Jeugd flink oplopen. De bezuinigingen in het sociaal domein gaan niet hard genoeg en tevens wordt het inkopen van zorg steeds duurder.

Zorgelijk

"De overschrijding van de uitgaven voor de WMO en de Jeugd zijn zorgelijk" schrijft de gemeente aan de raad. "Volgens bovenstaande prognose gaat het sociaal domein 80% van de (bezuinigings-, red.) taakstelling halen." Er moet gekeken worden of de bezuinigingen in het sociaal domein in een hoger tempo of grote omvang moeten plaatsvinden.

De algemene reserve, het 'spaarpotje' van de gemeente, is niet leeg na dit jaar. De gemeente heeft de afgelopen tijd flink bezuinigd om dit potje weer aan te vullen. Desondanks slinkt de inhoud weer hard. De uitbraak van het coronavirus heeft, ondanks de steun van provincie en het Rijk, ook een flinke impact op de financiën van de gemeente. Het effect wordt geschat op ruim een miljoen euro.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.