SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Energieleveranciers Lochem blijken niet duurzaam, GroenLinks en D66 niet blij

  •  Motie verworpen
  •   27 mei 2020
  •  Verscheen eerder bij

LOCHEM - De gemeente Lochem koopt energie in bij Gazprom en DEVP. Dat zijn allebei bedrijven die onderaan de ranking van duurzame energieleveranciers voor de zakelijke markt staan. Dat moet anders vinden GroenLinks en D66. Ze kwamen met een motie die het college aanmoedigt hier verandering in te brengen, maar die werd verworpen

Lochem predikt al jaren duurzaamheid en vergroening. En de slogan van het huidige college is zelfs ‘Duurzaam, Dichtbij, Doen’. Maar GroenLinks, zelf een coalitiepartij, ontdekte dat de eigen gebouwen van de gemeente met van energie worden voorzien door de slechtste jongetjes van de klas. DVEP, een bedrijf uit Hengelo (O) krijgt een 3,5 als rapportcijfer en het Russische staatsbedrijf Gazprom staat stijf onderaan met een 2,1.

Dat het beter kan blijkt uit dezelfde ranking, waar acht bedrijven in de top staan met waarderingen tussen 8,4 en 10. Het onderzoek naar de duurzaamheidsaspecten van de energiebedrijven is uitgevoerd door Natuur en Milieu, Wise, Consumentenbond en Greenpeace.

Gazprom, dat op de eigen website wil uitstralen dat het wel degelijk een duurzaam bedrijf is, staat erom bekend veel met steenkool te werken. Uit een ander onderzoek van vorig jaar staat het na de Saudische oliemaatschappij Aramco en het Amerikaanse Chevron op de derde plaats op de lijst met meest vervuilende bedrijven ter wereld, gerekend in CO2-uitstoot.

Groene certificaten

Volgens de wethouder kwam de motie op een goed moment. In 2023 lopen de contracten met de huidige leveranciers af. En omdat Europese aanbesteding lang duurt moeten de onderhandelingen binnenkort al beginnen. De tegenstemmers vinden dat de financiële consequenties van de roep om groene energie niet is te overzien en willen eerst meer informatie.

De motie laat ruimte voor het college om zelf te kiezen. De indieners willen bereiken dat het duurzamer wordt. In het coalitieakkoord staat: ‘We willen voorloper zijn in duurzaamheid en we geven als gemeente zelf het goede voorbeeld met een duurzaam inkoopbeleid en het energieneutraal maken van onze gebouwen.’ En ook de Cleantech Regio wil ‘werken aan een energieneutrale en duurzame samenleving’.

Voorwaarden stellen

De gezamenlijke inkoop van energie loopt via Europese aanbesteding. In de motie wordt gewezen op de mogelijkheid om hierbij voorwaarden aan de duurzaamheid te verbinden. Er wordt verwezen naar Nijmegen en Arnhem, waar dit al is gebeurd.

Alleen de indieners en het CDA stemden voor de motie. GB, VVD, PvdA en MmL waren tegen.

Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland.


Reageren? Mail de redactie via [email protected] of stuur een chatbericht via onze chatfunctie.
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.