Gemeente laat vrijwilligers naar 'schatten' zoeken op bouwplaats

Gemeente laat vrijwilligers naar 'schatten' zoeken op bouwplaats

Vrijwilligers mogen van de gemeente met metaaldetectoren zoeken naar voorwerpen. Dit gebeurt bijvoorbeeld op het bouwterrein naast de Berkelruïne aan het Rijkenhage. 

Zaterdag was er een vrijwilliger aan het zoeken op het terrein. Iets wat niet iedereen zomaar mag doen. "Het ging om een vrijwilliger voor metaaldetectie. Hij had toestemming om te zoeken en zoekt voor ons onderzoek. Zijn vondsten registreert hij en overhandigt ze aan ons", legt wethouder Mathijs ten Broeke uit. 

Er is een vast team samengesteld hiervoor. "De gemeente Zutphen heeft vier detectoramateurs die met een gemeentecontract ten bate van ons onderzoek mogen zoeken. Zij dragen hesjes om zich te onderscheiden van de schatgravers die illegaal en voor eigen gewin zoeken."

Illegaal?

Buurtbewoners waren zaterdag verbaasd om iemand op het terrein te zien. Dit omdat het in het weekend was en dat er geen bus van de archeologische dienst te zien was. Er bleek echter niks aan de hand te zijn. Ten Broeke: "We vinden het overigens heel goed dat de omwonenden zo alert zijn. Het geeft maar weer de betrokkenheid aan van de bewoners bij het erfgoed en de leefomgeving in het algemeen."

Het terrein waar wordt gezocht. | Harm Seubring / LGLD
Het terrein waar wordt gezocht.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.