SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Vorig jaar werd het project gestart.
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Zonnebloemlint langs akkers is succesvol: 'steun van tientallen inwoners'

LOCHEM - De zonnebloemranden die langs akkers worden gezaaid zijn een succes. Zo'n succes dat het project in Lochem door blijft gaan én langs steeds meer akkers wordt toegepast. Dankzij een crowdfundingsactie kan het project ook gefinancierd worden.

Meer dan tweehonderd burgers uit de gemeente Lochem betaalden mee. Het zonnebloemlint is in totaal zo'n 16,5 kilometer lang. Langs veel akkers wordt een strook zonnebloemen van circa drie meter gezaaid. Het resultaat: mooie gele zonnebloemen, een betere biodiversiteit en een blije bij! "Dit jaar zaaien we een gemengd zonnebloemenmengsel", vertelt boer Gerrit Steging. "Een boeket aan bloemen en granen dat we laten staan in de winter en zo nog aantrekkelijker is voor alle insecten en vogels.. En de mensen genieten er ook van."

Advertentie

Pilot succesvol

In 2018 werd al gestart met het project en in 2019 nam natuurorganisatie 't Onderholt het beheer over. Vorig jaar kreeg het project een impuls en werd er groots afgetrapt. Het project is een samenwerking tussen De Innovatie Coöperatie, boeren en loonwerkers. De boeren gebruiken de zonnebloemen uiteindelijk als veevoer.

Het geld om het project te financieren komt van burgers, bedrijven en organisaties. Met een crowdfundingsactie werd 18.150,- euro opgehaald. De gemeente Lochem heeft ook een bijdrage gedaan. Met het geld wordt het project nog verder uitgerold en worden de zonnebloemzaadjes betaald.

Vorig jaar werd het project afgetrapt...


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.