SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

De klokken luiden: Zutphen viert de vrijheid

  •  75 jaar vrijheid
  •   08 april 2020 - 08:15
  •  

ZUTPHEN - Zutphen is woensdag precies 75 jaar bevrijd. En daarom zullen de klokken van alle kerken luiden om 12.00 uur. 

Hiermee haakt de gemeente Zutphen aan op de nationale carillon-estafette die al op 14 september 2019 in Maastricht begon. Toen was het precies 75 jaar geleden dat de Limburgse hoofdstad, als eerste grote stad van Nederland, werd bevrijd. 

Onder de noemer ’75 klokken vieren 75 jaar vrijheid’ is in de estafette het spoor van de bevrijders te volgen door Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland en naar het noorden. Alle beiaardiers spelen een programma met muziek uit de bevrijdingstijd. 

Advertentie

De klokken van de Nieuwstadskerk, Broederenkerk en de Walburgiskerk zijn dan te horen. Daarna, om 12.15 uur, bespeelt beiaardier Frans Haagen het carillon van de Wijnhuistoren. Burgemeester Annemieke Vermeulen: “Met het grootste instrument van de gemeente staan we stil bij de bevrijding 75 jaar geleden. We realiseren ons dat nu niet iedereen hiervan kan meegenieten. Zet vooral je raam open en blijf zoveel mogelijk thuis, zoals het RIVM voorschrijft.” 

Vlaggen op 14 april

De gemeente Zutphen werd niet in één dag bevrijd. Burgemeester Annemieke Vermeulen: “Om toch collectief de bevrijding te vieren, roepen we als gemeente alle inwoners op om op dinsdag 14 april de vlag uit te hangen. Dan is het 75 jaar geleden dat De Hoven en daarmee de hele gemeente Zutphen bevrijd is.” 

Warnsveld

Warnsveld heeft de vrijheid al gevierd. Daar klinken op zondag 5 april om 12.00 uur de klokken van het carillon van de Martinuskerk, daarna luiden de kerkklokken en klokken van ’t Nut en Den Bouw. 

 


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.