SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Geen vervuilende maaimachine, maar een schaapskudde gaat het gras in Zutphen kort houden

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen gaat experimenteren met schapenbegrazing. Op meerdere groenstroken in de gemeente komt voorlopig geen maaimachine meer, maar houdt een schaapskudde het gras kort.

Het is een pilot in samenwerking met een schaapskude uit Eefde. Dit jaar maakt de kudde, bestaande uit zo'n 75 schapen, drie rondes door de wijken en langs een aantal scholen. Daarmee heeft het ook nog eens een educatieve waarde.

Advertentie

Aantrekkelijk gezicht

"De inzet van schapen is een duurzame vorm van grasbeheer, het scheelt brandstof en CO2 uitstoot. Grazende schapen op grasvelden in de wijk zijn een aantrekkelijk gezicht voor inwoners en recreanten", aldus de gemeente. "De kudde wordt door de schaapsherder regelmatig verplaatst. Een tijdelijke afrastering vormt de begrenzing van het te begrazen gebied."

Omwonenden van de te grazen groenstroken worden met een flyer geïnformeerd. Ook worden er op de groenstroken bordjes geplaatst met de contactgegevens van de schaapsherder. Als er problemen zijn kan er contact worden opgenomen.

Geen corona-risico

De gemeente benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat de schapen het coronavirus (COVID-19) over kunnen brengen. Dat bevestigt ook het Universitair Diergeneeskundig Centrum Utrecht. De proef kan dus ondanks het coronavirus gewoon doorgaan.


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.