SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Enkele thuiskappers in de regio werken ondanks coronavirus illegaal door

REGIO - Niet naar de kapper kunnen is voor veel mensen niet fijn. Wat moet je toch aan met dat kapsel? Door het coronavirus (COVID-19) mogen contactberoepen even niet uitgevoerd worden, waardoor er een heus illegaal circuit ontstaat. Dat blijkt uit onderzoek van LokaalGelderland. 

Lees verder onder de video...

 

Kappers gaan nu stiekem bij klanten langs om te knippen, wat buiten de regels is. ""Ook wij kunnen niet zonder geld. De horeca mag wel bezorgen, maar wij mogen niet aan huis leveren? Ik zet het gewoon door bij mijn vaste klanten, omdat ik hun ook niet in de kou wil laten zitten. Ik snap dat het niet mag, maar het is voor mij financieel gezien de enige optie. Een tijd thuis gaan zitten terwijl er wel klanten appen kan ik echt niet", legt één van de illegale thuiskappers uit. 

Thuiskapster Christa Nijhuis van CN Hairstyling werkt deze tijd niet en spreekt er een schande van dat collega's dat wel doen. "Ik werk zeker niet door, mijn zaak staat geregistreerd heb reclame op de auto en ga echt geen risico lopen om een boete te krijgen", legt ze uit. Ook haar klanten berichten haar: "Ik ben al vaak benaderd of ik kan komen knippen omdat hun kapsalon dicht zit, dan moet ik die mensen duidelijk maken dat je de anderhalve meter afstand niet kan bewaren." 

Advertentie

Boete

Dat andere thuiskappers er anders over denken snapt ze niet: "Ik snap deze mensen echt niet en hoop dat zij een flinke boete zullen krijgen." Geld wordt als belangrijkste reden gezocht, maar daar heeft Nijhuis niet veel zorgen over: "Gelukkig ben ik al snel geholpen door de gemeente en heb al een voorschot mogen ontvangen, dat geeft al wat meer rust." 

Uit rondvraag onder thuiskappers in de regio blijkt dat zo'n 95 procent zich netjes aan de regels houdt. Een paar daarvan knippen dus nog gewoon wel. Een thuiskapper die buiten Zutphen vandaan moet komen: "Mijn klanten willen gewoon dat ik kom. En ikzelf wil ook graag geld verdienen. Het is prima te doen, ik werk met een mondkapje om en ontsmet alles. Het moet wel zwart, want officieel mag het niet", legt hij uit. Hij ontvangt wel geld om de financiële klap op te kunnen vangen: "Dat geld komt gewoon binnen, wat ik nog wel verdien zie ik als een bonus. Ik heb nu maar drie klanten per week, normaal wel vijf per dag." 

"Die kappers hebben dan werkelijk een plaat voor hun hoofd en nemen totaal niet serieus wat er gebeurd in de wereld"
Kapper Rebekka van den Dool

Thuiskapper Rebekka van den Dool van KapperOpWielen noemt het "enorm asociaal" wat er gebeurt. Ook zij blijft thuis en volgt de adviezen op. "Die kappers hebben dan werkelijk een plaat voor hun hoofd en nemen totaal niet serieus wat er gebeurd in de wereld. Het is heel zuur als ondernemer om te moeten stoppen met je werk en ook erg stressvol, maar ik zou het niet in mijn hoofd halen om in deze situatie mijn werk uit te voeren! Is niet mogelijk! 

Ik wil zelf ook niet ziek worden, aangezien ik in de risicogroep zit! Iemand kan zeggen dat ie niks heeft, maar je kan ook het virus overdragen, terwijl je zelf nergens last van hebt", legt ze uit. 

Eerder vertelde barbier René Willemsen van De Baard Van Warnsveld al over de situatie:


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.